Superbe lecții de viață care au trecut testul timpului. Să ne bucurăm de fiecare etapă a vieții în care ne aflăm
Te simți bătrân sau ți-e frică de îmbătrânire? Citește aceste lecții oferite in urma cu secole de celebrul Marcus Tullius Cicero, politician, filozof și orator roman, în cartea sa “Despre batranete”, care a inspirat o multime de personalitati ale istoriei de-a lungul secolelor printre care Thomas Jefferson sau Benjamin Franklin.
1. O batranete buna incepe in tinerete
Nu este niciodata prea devreme sau prea din timp pentru a cultiva in noi acele calitati care ne vor face fericiti si productivi in ultima parte a vietii, este de parere Cicero. Inca din tinerete ar trebui sa invatam anumite obiceiuri care ne vor face viata frumoasa la batranete: moderatia, intelepciunea, gandirea clara, abilitatea de a te bucura de tot ce are viata de oferit. Prin urmare, sa invatam de la inceput sa fim fericiti. Cei care sunt nefericiti la tinerete nu vor deveni mai fericiti pe masura ce imbatranesc.
2. Batranetea poate fi o perioada minunata a vietii daca in interior suntem pregatiti pentru ea
Atunci cand ne-am dezvoltat resursele interioare potrivite, anii de batranete pot fi extrem de placuti. Este adevarat ca exista o multime de oameni batrani nefericiti, dar nu varsta este de vina pentru problemele lor. In opinia lui Cicero, greselilor acestora sunt o urmare a unui caracter insuficient “lucrat”, nu al numarului de ani pe care l-au trait.
3. Viata isi are propriile anotimpuri si fiecare anotimp isi are propria frumusete
Natura a modelat viata umana astfel incat noi sa ne putem bucura de anumite lucruri cand suntem tineri si de altele cand suntem mai batrani. A incerca sa te agati de tinerete dupa ce i-a trecut timpul este inutil. Daca lupti impotriva naturii, vei pierde.
4. Oamenii mai in varsta pot da mai departe celor tineri din cunostintele si intelepciunea lor
Nu exista o separare a societatii in batrani si tineri, ci un transfer intre a primi- a darui. Avem atat de multe de invatat unii de la altii: cei tineri de la cei batrani, cei batrani de la cei tineri.
Exista un soi de intelepciunea, cea autentica, care nu se poate castiga in viata decat prin experienta. Cicero considera ca este de datoria noastra si ca ar trebui sa ne faca placere ca atunci cand imbatranim sa dam mai departe din intelepciunea experientelor noastre celor tineri dispusi sa asculte. De asemenea, cei tineri au multe de oferit celor in varsta, inclusiv compania lor plina de viata.
5. In ciuda anumitor limitari ale corpului, batranetea nu exclude o viata activa
Este adevarat ca este aproape imposibil ca o persoana de 80 de ani sa castige o competitie de alergat impotriva unui tanar sanatos de 20 de ani. Cu toate acestea, in limita micilor constrangeri impuse de corpurile noastre, putem fi activi fizic la batranete. Nu este nevoie de o forta fizica deosebita pentru a face multe si diverse lucruri si activitati la batranete. A studia, a scrie, a impartasi din intelepciunea si experienta noastra comunitatilor in care ne aflam – iata cateva dintre acestea.
6. Mintea este un muschi care trebuie antrenat
Personajul principal din cartea lui Cicero invata literatura greaca in anii batranetii. De asemenea, in fiecare noapte, inainte de a se duce la culcare, acesta rememoreaza in detaliu evenimentele zilei care a trecut. Indiferent de tehnica care functioneaza pentru fiecare dintre noi, atunci cand ne aflam in perioada batranetii este vital sa ne folosim mintile pe cat de mult posibil.
7. Oamenii mai in varsta trebuie sa ia atitudine pentru ei insisi
“Batranetea este respectata doar daca se apara singura, daca isi mentine drepturile, daca nu se supune nimanui si conduce peste domeniul sau pana la ultima rasuflare”, spunea Cicero. Intr-adevar, anii de batranete nu inseamna ani de pasivitate.
8. Sexul trece pe un loc secundar, dar lasa loc pentru alte aspecte ale vietii
Nu spune nimeni ca oamenii in varsta nu se pot bucura de placerile trupului, dar pasiunea sexuala inepuizabila a tineretii se atenueaza pe masura ce imbatranim. Si nu este neaparat un lucru rau, este de parere Cicero. Diminuarea apetitului sexual ne permite sa ne bucuram de alte aspecte ale vietii care sunt mai satisfacatoare si mai durabile.
9. Cultiva-ti propria gradina sau o pasiune
Este esential pentru fericirea ta in ultima parte a vietii sa iti gasesti o activitate valoroasa care sa fie o adevarata incantare pentru tine. Poate fi gradinarit, un hobby sau o activitate care iti provoaca entuziasm si te face sa te simti util si activ. Indiferent de pasiunea ta, urmeaz-o cu bucurie.
10. Nu trebuie sa ne temem de moarte daca am trait viata cum trebuie
Moartea marcheaza fie sfarsitul constiintei umane, fie inceputul fericirii eterne. Indiferent daca acest lucru este adevarat sau nu, viata este precum o piesa de teatru, sustine Cicero. Un actor bun stie cand sa paraseasca scena. A te agata cu disperare de viata ta atunci cand a fost bine traita si se apropie de sfarsit este deopotriva inutil si ridicol.
Sursa: garbo.ro