Ți se zbate ochiul? Tot ce știai despre asta este greșit
Spasmele la nivelul pleoapelor nu sunt neobisnuite si le avem macar o data in viata. Cele mai multe dureaza cateva minute sau cateva zile si trec de la sine. Inchiderea involuntara a ochilor, insa, pot fi semnul unor afectiuni neurologice.
Zbaterea pleoapelor nu are nicio legatura cu superstitiile adanc inradacinate in mintea noastra, dau asigurari medicii. Nu prevestesc pur si simplu nimic.
Chiar daca nu sunt cunoscute pe deplin cauzele si mecanismele prin care acest tremurat se declanseaza, exista explicatii medicale care leaga tremuratul pleoapelor de stilul modern de viata. „Un tremur usor al pleoapelor nu ne face sa intram in panica sau sa ne gandim ca avem vreo problema de sanatate. Astfel de spasme sunt relativ comune, le avem toti macar o data in viata si cele mai multe trec de la sine, in cateva minute sau in cateva zile”, explica dr. Wayne Cornblath, profesor de oftalmologie la Kellogg Eye Center de la Universitatea din Michigan, citat de times.com
Una din explicatiile pentru care se produc aceste spasme, mai spune acesta, poate fi cantitatea prea mare de cafeina din organism. Prea multa cafeina pare a fi un potentator, dupa un mecanism care este inca insuficient elucidat. Cafeina stimuleaza anumiti neurotransmitatori precum serotonina si noradrenalina care cresc reactivitatea in interiorul muschilor si a nervilor, a mai spus Cornblath.
Somnul insuficient este o alta explicatie gasita de specialisti. „Studiile au aratat o corelatie si stim ca mai mult somn este de ajutor, dar nu stim exact de ce”. Acelasi lucru se poate spune si despre spasmele musculare in general, care sunt relativ comune. „Ati mai auzit despre cauze precum lipsa potasiului si despre deshidratare, dar nu sunt nici aici prea multe dovezi”, a mai spus Cornblath.
Stresul poate sa joace si el un rol, este de parere dr. Rebecca Taylor, purtatorul de cuvant al Societatii Americane de Oftalmologie. Atunci cand suntem agitati producem mai multa epinefrina – un hormon eliberat in organism ca raspuns la stres si care amorseaza corpul pentru a face fata provocarilor. Aceasta stare de excitare poate determina mici contractii si spasme precum cele care se produc la nivelul pleoapelor.
In rarele cazuri in care spasmele persista si in somn, Cornblath recomanda tratamentul cu Botox. Temporar, Botox-ul taie legatura dintre muschi si nervi.
Tremuratul pleoapelor este benign, insa spasemele mici la nivelul gatului sau fetei sunt o alta poveste. Spasmele la nivel facial pot fi semnul unei probleme de sanatate majore, astfel ca este cazul sa mergeti la medic pentru un control, recomanda cei doi specialisti.
In cazuri exceptionale, cand pleoapele se inchid involuntar sau clipitul este nefiresc poate fi vorba despre blefarospasm, o tulburare neurologica, pentru care este indicata o vizita la medicul specialist.
Articol relatat de: sanatate.bzi.ro