Tot ce nu știai despre peșterile din România
Cea mai lunga pestera din Romania este Pestera Vantului din Muntii Bihor, cu o lungime de peste 50 km. Aceasta pestera este renumita in lume si pentru meandrele sale deosebit de spectaculoase – meandrele “Emil Racovita”.
Cea mai mare pestera cu gheata din Romania este Pestera Scarisoara din Muntii Bihor (Muntii Apuseni) – blocul de gheata are un volum de 75 000 metri cubi si o grosime de 20 metri; acest ghetar nu s-a topit niciodata cu toate ca e vechi de 3000 de ani. Pestera Scarisoara contine peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata. Pestera Scarisoara este prima pestera din tara noastra declarata monument al naturii. Este si rezervatie speologica.
Pestera Sase Iezi de la Manzalesti (din Platoul Meledic – Subcarpatii Vrancei) este de 2 ori detinatoare a recordului mondial de cea mai lunga pestera (cavitate) formata in sare, in prezent fiind pe locul 2.
In Pestera Romanesti din judetul Timis se organizeaza anual, in perioada octombrie-noiembrie, un concert de muzica, foarte spectaculos datorita rezonantelor pe care le capata sunetele in aceasta pestera.
Pestera Izverna din Mehedinti este una din cele mai renumite pesteri din Europa pentru practicarea speologiei subacvatice. Aceasta a fost filmata de Jacques Ives Cousteau in sectiunea “Explorari ale secolului al XX-lea” din filmul Muzeului Smithsonian din Washington.
Exista in Romania cateva pesteri electrificate (pentru a facilita accesul si a face vizitarea mai interesanta): Pestera Muierii (Muntii Parang), Pestera Ursilor (de la Chiscau, Muntii Apuseni), Pestera Polovragi (Muntii Capatanii), Pestera Ialomitei (Muntii Bucegi), Pestera Dambovicioara (Valea Dambovitei), Pestera Liliecilor (Masivul Buila).
Alte pesteri celebre din Romania sunt: Pestera Meziad, Pestera Piatra Altarului, Pestera Cioclovina Uscata, Pestera Cuciulat, Pestera Topolnita.
Sursa: artacunoasterii.ro