Ce nu știu mulți români despre Regele Mihai

regele mihai

loading...

Stiati ca Majestatea sa, Regele Mihai I al Romaniei, a purtat incepand cu anul 1930 si titlul de Mare Voievod de Alba Iulia?

Mihai I al Romaniei, fiul Regelui Carol al II-lea si stra-stranepotul reginei Victoria a Marii Britanii, poarta si in prezent numeroase titluri, inclusiv acela de maresal al Romaniei.

Devenit rege al Romaniei incepand cu anul 1926, iar apoi din nou, pentru a doua oara incepand cu 6 septembrie 1940, Mihai I al Romaniei a purtat titlul de Mare Voievod de Alba Iulia obtinut imediat dupa detronarea sa de catre tatal Carol al II-lea, in luna iunie a anului 1930.

Titlul de Mare Voievod de Alba Iulia acordat regelui detronat Mihai I nu exista pana in momentul detronarii acestuia si a fost „inventat” special pentru aceasta ocazie, datorita faptului ca un rege nu putea fi reintors la functii princiare.

Dupa anul 1946 cand in urma unor alegeri fraudate de blocul comunist Mihai I a pierdut pentru a doua oara titlul de suveran al Romaniei, acesta a plecat in exil, stabilindu-se la Versoix, in Elvetia, impreuna cu sotia sa, printesa . Mihai I a revenit in Romania cu prilejul implinirii a 90 de ani de viata, ocazie cu care a tinut un discurs in fata celor doua camere ale Parlamentului.

Regele Mihai s-a stins din viață în ziua de 5 decembrie 2017. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa: viziteazaalbaiulia.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *