Cine este Sfântul Nicolae?

sfantul nicolae

loading...

Sfantul Nicolae este ocrotitorul celor mici, al fetelor sarmane, al marinarilor, etc. De-a lungul vietii trupesti, cat si in viata vesnica, a infaptuit o multime de minuni, facandu-l unul dintre cei mai iubiti sfinti.

Anul nasterii este necunoscut (exista unele informatii ca s-ar fi nascut fie in anul 345, fie in anul 352), secolul fiind foarte clar (secolul al IV-lea). Acest Sfant a venit pe lume in Turcia intr-o familie de oameni bogati. Inainte sa vina pe lume, parintii isi doreau foarte mult sa aiba un copil, asa ca Dumnezeu i-a ajutat si i l-au dat pe Sfantul Nicolae. A fost un om foarte bun si credincios care la un moment dat in viata a vrut sa devina preot. Unchiul sau, pe care il chema de asemenea Nicolae, l-a luat sub aripa sa si l-a invatat tot ceea ce inseamna o viata sfanta. Parintii au trecut in nefiinta atunci cand Sfantul nu putea sa se descurce singur. Averea ramasa de la batrani nu a pastrat-o, ci a impartit-o tuturor celor care aveau intr-adevar nevoie de ea. Nu s-a gandit nicio clipa ca poate nu va avea in viata un acoperament deasupra capului. Dupa aceasta, Palestina si Egipul au fost noile locuri de pelerinaj ale Sfantului Nicolae. A plecat pe acest drum crezand ca isi va trai viata in singuratate, dar Dumnezeu avea ale planuri cu Nicolae. Drumul pe care viata l-a facut sa-l urmeze a dus catre numirea lui ca Arhiepiscop al Mirelor Liei. Carevasazica, Dumnezeu a stiut cum sa-l indrume. In tot acest timp, oamenii au fost ajutati sa treaca mai usor peste problemele vietii. In timpul lui Diocletian, a fost intemnitat, dar Sfantul nu a renuntat la Dumnezeu. Eliberarea lui a venit atunci cand Diocletian a fost inlocuit de Sfantul Constantin. Sfantul Nicolae a salvat trei suflete de fete. Din popor exista legenda care spune ca parintii a trei fete erau foarte saraci si ca isi doreau foarte mult ca ele sa nu sufere din aceasta cauza (se gandeau chiar sa le vanda). Sfantul a dorit sa le ajute si a asezat cate trei pungi cu bani la fereastra. O alta varianta a acestei legende spune ca familia nu a fost dintotdeauna saraca. Aceasta a pierdut toata bogatia si din aceasta cauza cele trei fete nu se mai puteau marita. Pe langa fetele fara zestre, si marinarii il vad ca pe ocrotitorul lor, pentru ca o povestire veche aminteste despre salvarea unora.

A trecut in nefiinta in jurul anului 343, pe data de 6 decembrie. Moastele Sfantului Nicolae au fost furate in jurul anului 1087. Cei care le-au furat erau cativa italieni care le-au dus in orasul Bari. Acolo s-a ridicat o Biserica ce ii poarta numele, iar moastele se afla si acum in acea biserica.

Daca ne gandim la cele trei fete sarmane care au fost ajutate de Sfant, putem sa facem o legatura in ceea ce priveste traditia. Cu totii stim ca pe 6 Decembrie gasim in ghetute daruri. Acest obicei se leaga foarte mult de ajutorul pe care Sfantul Nicolae l-a dat fetelor pentru ca nici atunci si nici acum, Sfantul nu este vazut de nimeni. Despre acest Sfant se mai stie si ca a stat in jur de treizeci de ani la poarta iadului, pentru ca Necuratul sa ii dea lui Dumnezeu un contract. In acel contract se spunea ca oamenii vii sunt ai lui Dumnezeu, iar cei morti, ai lui Necuratul.

Traditia spune ca in noaptea de 5 spre 6, copiii care au fost ascultatori tot timpul anului si au invatat bine vor primi daruri ce constau adesea in dulciuri si fructe. Se spune ca Sfantul Nicolae nu este foarte darnic, asa ca cei mici nu vor primi jucarii. (Se va ocupa personal Mos Craciun de acest lucru). Daca princhindeii au fost neascultatori si si-au suparat parintii, ei vor primi o nuielusa cadou (Aceasta reprezinta pedeapsa pe care Sfantul i-o da celui mic). Piticii trebuie sa il astepte asa cum se cuvine – isi vor lustrui ghetutele si se vor culca devreme. Mosul nu vine daca cel mic nu indeplineste aceste „conditii”. Din popor se cunosc o multime de zicale si obiceiuri ce se petrec in data de 6 Decembrie. O zicala veche spune ca inceputul iernii este pe 6 Decembrie si ca trebuie neaparat sa ninga pentru ca Sfantul Nicolae isi scutura barba cea alba – se spune ca Sfantul intinereste. De asemenea, ziua de 6 Decembrie este foarte importanta pentru ca ziua incepe sa se mareasca, se pot face farmece puternice si multe alte lucruri mai mult sau mai putin „curate”.

Poate ca nu stiati, dar mana dreapa a Sfantului Nicolae este pastrata la Biserica Sf. Gheorghe Noi, ce se afla in Bucuresti.

sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *