Cercetătorii au descoperit motivul pentru care nu trebuie să te culci când ești nervos
Probabil că ai auzit de multe ori că nu trebuie să te culci atunci când esti nervos, dar, de fapt, acest lucru nu este doar un clişeu, căci cercetătorii au descoperit că, într-adevăr, somnul consolidează memoriile neplăcute, făcându-ne să trăim cu ele o perioadă mai îndelungată de timp.
Rolul somnului în consolidarea memoriilor este vital în ceea ce priveşte modul de stocare şi de procesare a informaţiilor vitale, dar un nou studiu arată că acelaşi principiu se aplică şi pentru gândurile negative: dacă adormim cu ele în minte, poate fi mult mai greu să le uităm.
Cercetătorul Yunzhe Liu, cel care a demarat acest studiu în cadrul Beijng Normal University din China, a recrutat, alături de echipa sa, 73 de studenţi de sex masculin pentru a testa cât de rapid sunt suprimate gândurile lor negative şi ce importanţă are somnul în acest proces. Participanţii au fost antrenaţi să asocieze imagini ale unor feţe neutre cu imagini răscolitoare, precum oameni răniţi, corpuri mutilate şi copii care plâng. Următoarea zi, după o noapte de somn, imaginile ce prezentau feţele neutre le-au fost arătate din nou şi au fost instruiţi ori să îşi amintească asociaţiile negative, ori să încerce să le înlăture, fiind folosită o tehnică psihologică numită think/no-think.
În cadrul acestei tehnici, când participanţiilor li se cere să se gândească la ceva, încearcă să îşi amintească acel lucru, la fel ca în cazul asociaţiilor dintre feţele umane şi imaginile negative. Pe de altă parte, atunci când li se cere să nu se gândescă la nimic, aceştia încearcă să înlăture orice gând, iar cercetările au arătat că acest lucru îi face pe oameni să uite lucruri pe care le-au învăţat.
Într-o sesiune separată, grupul de participanţi au fost supuşi unei asocieri între o nouă serie de feţe neutre şi imagini negative, iar de această dată sistemul think/no-think a pus în aplicare doar cu 30 de minute mai târziu, pentru a observa dacă reconcilierea memoriilor nefavorabile îi poate ajuta pe participanţi să le uite.
Rezultatele au arătat că efortul de suprimare a avut un succes mult mai mare după 30 de minute, decât după 24 de ore, ceea ce demonstrează că somnul consolidează memoriile şi gândurile negative, fiind mult mai greu de uitat.
Pentru o viziune şi mai ştiinţifică, cercetătorii au scanat creierul participanţilor în acele momente şi au observat că în timpul procesului care durează doar 30 de minute, activitatea neuronală se află în hipocamus, partea creierului asociată cu memoria, dar după o noapte de somn, această activitate era redusă în ceea ce priveşte hipocamusul, fiind dispersată în regiunea corticală asociată, de asemenea, cu memoria şi cu stocarea informaţiilor.
Însă, un lucru important în ceea ce priveşte acest studiu este legat de faptul că poate fi la fel de adevărat că, în 24 de ore, posibilitatea de reducere a memoriilor să fie datorată perioadei lungi de timp, si nu somnului.
Sursa: Science Alert