Cum este corect – “spune-ţi-mi” sau “spuneţi-mi”, “scrie-ți-mi” sau “scrieţi-mi”?
O greşeală frecventă în scris, constând în ortografierea cu sau fără cratimă a unor termeni ca cei din titlul articolului, este generată de confuzia între terminaţia specifică persoanei a doua plural, a verbelor, la modul indicativ, timpul prezent, sau la imperativ, şi ţi, pronume personal, forma neaccentuată, aflat, în diverse construcţii, în apropierea verbului.
Mai exact, dacă este vorba de verbe la persoana a doua, plural, indicativ prezent, se va scrie corect, întotdeauna, fără cratimă: voi scrieţi, cântaţi, mâncaţi, plecaţi, duceţi, faceţi, povestiţi, coborâţi etc. sau la imperativ : Scrieţi!, Cântaţi!, Plecaţi! etc.
În schimb, cuvinte ca cele enumerate anterior se scriu cu cratimă dacă sunt structuri formate din verb la modul imperativ, persoana a doua singular (tu), urmat de pronumele, forma neaccentuată – ţi, în cazul dativ (aşa-numitul dativ posesiv), exprimând posesia sau acţiuni referitoare la sine: Tu scrie-ţi tema (cu sensul tema ta) şi apoi mai vorbim!/ Spune-ţi (spune ţie) că vei reuşi şi aşa se va întâmpla!/ Mănâncă-ţi porţia (porţia ta) şi apoi poţi să pleci! etc.
Atenţie! Un mijloc sigur de control este următorul : pronumele –ți nu urmează niciodată după un verb la persoana a doua plural. Deci, dacă subiectul este voi, ţi final face parte din forma verbului, ca marcă a persoanei a doua plural şi se scrie fără cratimă.
În structurile din titlul articolului, se poate observa că mai intervine un pronume personal, forma neaccentuată – mi (în mod similar, ar fi putut fi : le, i, ne) şi, ţinând seama de mijlocul de control enunţat, corect se va scrie : spuneţi-mi (voi spuneţi mie/mi), scrieţi-mi, cântaţi-mi etc. sau spuneţi-le (voi spuneţi lor/le), spuneţi-i (lui/i), spuneţi-ne (nouă/ne) etc.
Sursa: destepti.ro