După o cercetare îndelungată, cel mai vechi computer își dezvăluie secretele

calculator

loading...

Cel mai vechi computer nu a fost doar un mecanism astronomic.

Din momentul când a fost găsit într-un naufragiu în largul coatei insulei Creta, în 1901, complicatul Mecanism Antikythera a nedumerit oamenii de ştiinţă.

Mult înaintea timpului său, acest mecanism complex revoluţionar cu roţi dinţate şi display, a fost folosit de grecii antici în urmă cu mai mult de 2000 de ani pentru a calcula poziţiile stelelor şi planetelor.

Acum, o investigaţie de un deceniu sugerează că grecii au utilizat cel mai vechi computer din lume, de asemenea, şi pentru scopuri astrologice.

Nivelul de măiestrie al calculatorului vechi, acum adăpostit de Muzeul Naţional de Arheologie din Atena, este uluitor când luăm în cont vârsta sa.

Deşi, acoperit de coroziune după ce a fost pierdut timp de mii de ani la fundul mării, la Mecanismul Antikyhera mai este vizibil un cerc împărţit în grade şi roţile dinţate cu dinţi triunghiulari, foarte similari cu cele a a ceasurilor moderne.

Mecanismul este înzestrat pe o parte cu un mâner pentru răsucirea mecanismului înainte sau înapoi.

Pe măsură ce un navigator antic grec răsucea mânerul, roţile dinţate puneau în mişcare cel puţin şapte indicatoare la diferite viteze.

Încă odată, acesta este foarte similar cu modul în care funcţionează un ceas, numai că în loc de ore, minute şi secunde, Mecanismul Antikythera va arăta poziţia soarelui, a lunii, şi fiecare dintre cele cinci planete vizibile cu ochiul liber (Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn).

O bilă în rotaţie arăta faza actuală a lunii, iar inscripţiile explicau ce stea a răsărit şi unde se va stabili la o anumită dată.

Pe partea din spate a carcasei, două cadrane arătau calendarul şi orarul eclipselor lunare şi solare.

Nimic mai aproape de acest nivel de sofisticare nu a apărut încă 1000 de ani.

În afară de navigaţie, Mecanismul Antikythera, probabil, de asemenea, a fost utilizat în scopuri ezoterice, a declarat zilele trecute o echipă internaţională de cercetători la Biblioteca Fundaţiei Istorice Katerina Laskaridis din Grecia.

Pentru mai mult de zece ani, cercetătorii au încercat să descifreze gravura mică de pe mecanism.tehnica imagistica

După ani de expunere la apă, la ravagiile faunei sălbatice, coroziunea a complicat majoritatea eforturilor cercetătorilor.

Graţie tehnicilor imagistice de ultimă generaţie, cum ar fi scanare cu raze X, echipa a fost capabilă de a vedea printre straturile de sedimente acumulate şi a creea o imagine a aceea cum ar trebui fi arătat fragmentele computerului antic, înainte de a fi deteriorate de timp.

În total, au ieşit la suprafaţă 3500 de caractere de text fin inscripţionate.

Ele au fost gravate pe plăcile din interior şi pe secţiunile vizibile din faţă şi spate a mecanismului.

„Acum avem texte pe care de fapt le puteţi citi ca un grec antic, ceea ce am avut mai înainte a fost ceva asemănător cu un radio cu mult zgomot de fond”, a spus (en) un membru al echipei Alexander Jones, un profesor al istoriei ştiinţelor antice de la Universitate din New York.

„Sunt o mulţime de detalii pentru noi, deoarece provin dintr-o perioadă de la care ştim foarte puţine despre astronomia greacă şi, în esenţă, nimic despre tehnologie, cu excepţia a aceea ce am adunat aici”, a spus el.

„Deci, aceste texte foarte mici sunt un lucru foarte important pentru noi”.

Textul nu a fost ca un manual, ci mai degrabă o etichetă care a descris ceea ce face mecanismul.

„El nu spune despre aceea cum să-l foloseşti, el spune „ceea ce vezi este cutare şi cutare”, în loc de „întoarce acest buton şi el îţi va arăta ceva”, a spus Jones.

Utilizatorul dispozitivului a fost probabil foarte instruit.

Jones şi colegii săi au confirmat că unele dintre mecanisme au avut rolul de a prezice eclipsele solare şi lunare, evenimentele pe care grecii antici le credeau că ar putea avea un impact în afacerile umane.

Ca atare, pe lângă scopul său primar astronomic, Mecanismul Antikythera a fost, de asemenea, un instrument de încredere în prezicerea viitorului.

Alte dezvăluiri importante făcute de cercetători după citirea textului sunt că, Mecanismul Antikythera a fost făcut pe insula Rodos de către cel puţin două persoane, judecând după modul în care au fost gravate inscripţiile.

Arheologii sunt încă în căutarea altor detalii care lipsesc la locul naufragiului antic.

Dacă ele vor fi găsite, poate Mecanismul Antikythera s-ar putea dovedi a fi mult mai complex decât se crede.

Rezultatele au fost publicate într-un număr special al revistei Almagest.

Sursa: inbors.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *