Descoperă misterul Insulei Paștelui

insula_pastelui

loading...

Misterul insulei Paştelui şi a statuelor Moai care locuiesc pe ea este ceva cu ce majoritatea din noi sunt vag familiarizaţi, dar faptul că există încă atât de multe întrebări fără răspunsuri bine formulate în jurul acestei insule este un lucru în sine destul de remarcabil şi o fac unul din cele mai mari mistere ale lumii.

În paştele anului 1722, unui explorator olandez i s-a întâmplat ceva straniu. El era iniţial în căutarea unui ipotetic continent numit Terra Australis, care se presupunea în acele timpuri că ar exista în emisfera de Sud ca o balanţă a emisferei de Nord. Contrar aşteptărilor, el a descoperit o insulă în sud-estul oceanului Pacific, care a fost mai târziu denumită insula Paştelui, denumire dată ca urmare a datei când a fost descoperită.

Exploratorul a fost surprins să descopere că insula este locuită. El a raportat că a văzut de la 2000 până la 3000 de oameni acolo. Acest lucru a fost surprinzător, deoarece insula este foarte îndepărtată de orice altceva.
O uimitoare distanţă de 1900 kilometri desparte insula de cel mai apropiat pământ locuibil şi este la aproximativ 3500 kilometri depărtare de ţărmul statului sud american, Chile. Şi totuşi, în ciuda depărtării sale incredibile, poporul Rappa Nui, care locuiau pe această insulă, a reuşit să sculpteze şi să transporte la o distanţă medie de 17 kilometri, 887 de statui uimitoare, unele măsurând în înălţime mai mult de 10 metri şi  o greutate de până la 82 de tone. Şi toate acestea au avut loc acum 700 de ani în urmă. Cel mai mare semn de întrebare rămas în privinţa statuilor însăşi este, desigur, transportarea lor.
Au fost mai multe teorii propuse care implicau frânghiile, săniile, rolele, piese şi  tehnici de nivelat şi, de asemeni, o teorie conform căreia oamenii clătinau uşor statuile, transportându-le astfel până la destinaţie. S-au făcut încercări de a reproduce metodele care ar fi putut fi folosite, dar de cele mai multe ori ele au dus la deteriorarea statuilor sau era necesar de sute de oameni care să facă un progres de doar 0.08 kilometri pe zi.
Adevărul este că nu se ştie exact cum au făcut-o. Dar cu toate acestea, Rapa Nui au reuşit să mute statuile Moai şi ei cu siguranţa ar fi avut nevoie să fie incredibil de răbdători, creativi şi organizaţi pentru a face asta o realitate.

 Sursa: inbors.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *