Explicații raționale ale fenomenelor asociate cu activitatea paranormală

case bantuite

loading...

Uneori parca se aud pasi prin casa, alteori parca o umbra intunecata se ascunde intr-un colt asteptand… uneori usile se inchid si se deschid singure, iar lumina devine tot mai difuza, in timp ce soaptele unei voci fara corp devin tot mai evidente. Par semnele clare ale unei case bantuite, fenomen tot mai des mentionat in ziua de azi ca adevar, parte a realitatii factuale. Emisiuni ca “A haunting” de pe Discovery Channel ori filme ca “Paranormal activity” insa pot sa induca explicatii dintre cele mai bizare pentru fenomene cat se poate de normale, asa ca cel mai bun lucru este sa gandim la rece inainte de a chema un exorcist.

Casele bantuite au fost mereu considerate ceva exotic, un fenomen groaznic, dar interesant, insa care apare mereu in locuinta altora. Dar ce e de facut cand lucruri ciudate par ca se intampla in propria locuinta? Raspunsul cel mai bun ar fi o verificare buna a instalatiilor de apa si incalzire, dar si o mica inspectie a vecinilor apropiati. Insa nu in ultimul rand, este necesara o inspectie a propriei minti, care poate sa creeze de una singura cele mai ciudate scenarii. Nu trebuie sa uitam ca oamenii sunt impresionabili, au anumite experiente, credinte si idei, care se pot dovedi hotaratoare in unele cazuri.

Prima serie de explicatii se leaga insa de cele mai banale fenomene. De multe ori, au fost declarate drept case bantuite locuinte proaspat cumparate, multe din ele destul de vechi. O casa necunoscuta are suficiente elemente care sa nelinisteasca prin propria sa existenta. Atunci cand insa nu i se cunosc dedesubturile insa, ceva banal poate deveni usor ceva terifiant, mai ales in ziua de azi, in care informatiile despre existenta unor spirite printre noi ne bombardeaza. In primul rand, scartaiturile si sunetul de pasi poate fi foarte simplu provocat de casa in sine, mai ales in zonele in care diferentele de temperatura intre zi si noapte sunt destul de mari. Ziua, peretii si acoperisul, la fel ca orice corpuri, se vor dilata la caldura, contractandu-se mai apoi noaptea, la frig. Aceste modificari nu pot fi vazute cu ochiul liber, insa in cazul constructiilor mai vechi pot fi auzite sub forma unor scartaituri sau chiar a zgomotelor destul de regulate, parand chiar ca locuinta “gafaie”.

Usile inchise si deschise brusc nu trebuie sa fie un semn de case bantuite, de obicei acestea manifestandu-se ciudat in casele noi cu sistem de aer conditionat. Diferentele de temperatura si miscarea aerului din camera a fost de multe ori cauza unor actiuni aparent cauzate de spirite nelinistite. Un alt motiv pentru usile fara astampar poate fi si situarea casei langa o sosea pe care trec tiruri sau langa o cale ferata. Simpla trecere a uriasilor este suficienta pentru a determina miscarile mobilei si ale usilor.

Luminile care se sting si aprind singure pot fi cauzate de o defectiune a sistemului electric, dar si de activitatea vecinilor, mai ales in cazul sistemelor noi si sensibile; au existat chiar si cazuri in care existenta in apropiere a unei cai ferate cauza aceste manifestari ciudate. In privinta televizorului, daca vecinul de langa are o telecomanda foarte puternica, atunci poate sa il stinga sau sa il deschida involuntar, fara sa stie, cat timp exista compatibilitate intre aparate.

Un alt semn al caselor bantuite se spune ca este cel al animalelor care se comporta ciudat. Insa inante de a ajunge la concluzii pripite trebuie stiut ca animalele de casa au simturile mult mai dezvoltate decat noi, percepand apropierea unei eclipse, schimbarile bruste de vreme, anticipand la un anumit nivel si cutremurele. Insa aceste evenimente sunt destul de rare si extreme; animalele pot deveni iritabile si din motive care tin de dezvoltarea lor hormonala, apropierea sezonului de imperechere sau pur si simplu de neplacerea cauzata de o noua casa, unele animale fiind foarte sensibile la relocare.

Problema mintii umane insa este cea mai importanta, creierul nostru fiind o masinarie extrem de puternica, noi cunoscand foarte putin din ce poate sa faca intr-adevar. Astfel, prin puterea sugestiei, o reflexie vaga in fereastra poate deveni usor un chip, in timp ce intr-un colt al camerei tocmai pare ca s-a furisat o umbra fara trup. Aceste experiente pot fi inlaturate doar prin calm si rationalizare, de obicei fiind o faza trecatoare dupa vizionarea unui film horror.

La unii insa, devine o senzatie maladiva, de care nu pot scapa, avand nevoie de ajutor specializat. Pentru a nu forta limita mai mult decat e nevoie, cei care se simt sensibili pot evita filmele de groaza, neavand rost sa se tortureze. Sa te uiti la un film nu este o dovada de curaj, asa ca micile ironii sunt mai usor de suportat decat insomnia de dupa.

In final, trebuie mentionata si o teorie menita sa explice viziunile unor fiinte translucide sau senzatiile auditive deosebite din casele bantuite. Desi inca nesustinuta de suficiente dovezi, teoria “energiei locului” este una extrem de interesanta, pretinzand ca fiecare corp uman emana o anumita energie prin activitatea cerebrala si nu numai, energie ce poate ramane impregnata pentru o vreme in locurile cu un potential energetic mai mare, urmand ca apoi sa devina difuza. Se considera ca unii oameni mai sensibili pot percepe energia aceasta (intr-adevar, multe din locurile bantuite sunt foarte puternic incarcate elctro-magnetic), ca urmare aparand povestile cu spirite. Desi poate nu vom sti niciodata ce se intampla dupa moarte, un lucru putem sa facem pentru a ne face viata mai usoara si anume sa nu lasam frica sa preia controlul.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *