Miercurea mare – semnificații și tradiții

miercureamare

loading...

În denia din Miercurea Mare a fost rânduită de Sfinții părinți să fie pomenite două personaje contemporane cu Iisus, care s-au comportat diferit faţă de Hristos în Săptămâna Patimilor.
Denia de miercuri seara face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos. Evenimentul a fost relatat de doi evanghelişti: de Matei (Evanghelia lui Matei : 25, 17-13) şi de Luca , (Evanghelia lui Luca : 7,37, 50).

De asemenea, în Denia din Miercurea Mare este pomenit şi Apostolul Iuda, care a trăit alături de Iisus, dar şi-a pierdut mântuirea. Apostolul Iuda a rămas în istoria creştinătăţii ca Iuda trădătorul , cel care l-a vândut fariseilor pe Iisus, pentru 30 de arginţi.

În Miercurea Mare, IIsus a petrecut alături de prieteni

Mântuitorul a petrecut ziua de Miercuri în Betania, în casa lui Simeon Leprosul alături de prietenii lui. Lângă Iisus, la masă, se aflau ucenicii Săi, Lazăr cel înviat din morţi şi surorile acestuia :Marta şi Maria.

Maria l-a uns pe Mântuitor cu mir de nard

Când stătea la masă cu prietenii Săi în casa lui Simon Leprosul, de Iisus s-a apropiat o femeie care purta în braţe un vas de alabastru cu mir scump. Spărgând vasul cu mir, ea a turnat uleiul pe capul şi pe picioarele Mântuitorului. Mirosul mirului s-a răspândit repede în încăpere, iar cei prezenţi la ospăţ au comentat ore în şir gestul Mariei, mai ales că preţul acestui mir depăşea 300 de dinari, sumă echivalentă cu 300 zile de lucru. După ce a turnat uleiul pe capul lui Iisus, Maria a îngenuncheat în faţa lui Iisus plângând, umezindu-i picioarele cu propriile lacrimi, pe care le-a şters apoi cu părul ei lung şi despletit. Gestul Mariei este impresionant; ea a folosit mirul de nard curat, frumos mirositor, pentru ungerea corpului lui Iisus, când el era în viaţă. Iuda, iubitorul de arginţi, a regretat că Maria a cheltui atât de mult pe mirul cel scump şi a certat-o pentru că, spunea el, acel mir putea să fie vândut, iar banii obţinuţi să fie dăruiţi săracilor. Pentru a linişti spiritele, Iisus a intervenit şi le-a spus martorilor la acest eveniment: ” N-o certaţi, pentru ce a făcut!”

Atunci, exprimându-şi părerea, mesenii credeau că , datorită popularităţii, Iisus va fi încoronat ca rege. Auzind o astfel de veste, durerea Mariei s-a transformat în bucurie.

IIsus i-a iertat păcatele Mariei

Maria a venit în Betania îndrumată de o speranţă. Dacă Iisus a intrat în casa unui lepros, pe care l-a vindecat, atunci El are s-o tămăduiască şi pe ea. Şi speranţa Mariei s-a împlinit-Hristos a tămăduit-o pe ea, femeia păcătoasă iertându-i păcatele.

Iuda trădătorul sustrăgea din banii săracilor

La evenimentul petrecut an Miercurea Mare a fost martor şi Apostolul Iuda, cel care îndeplinea şi funcţia de casier al ucenicilor. Şocat de gestul femeii păcătoase, Iuda a certat-o pentru că a risipit banii cumpărând mir foarte scump. El pretindea că fiecare ban să fie de ajutor săracilor, deşi el însuşi sustrăgea pe ascuns din sumele adunate.

Iuda L-a părăsit pe Iisus, miercuri

După discuţiile referitoare la preţul mirului, Iuda Iscarioteanul L-a părăsit pe Iisus şi a mers, pe ascuns, la casa lui Caiafa. De fapt, nu era prima dată când Iuda se întâlnea în mare taină cu membrii Sinedriului- Tribunalul suprem, ce reglementa şi conducea treburile civile şi religioase ale iudeilor.

Iuda L-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi

În seara zilei de miercuri, Iuda s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere directă, fără ocolişuri: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?”. Fără să stea pe gânduri, fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării.

Cărturarii şi fariseii s-au sfătuit cum să-l prindă pe Iisus

Primul Sinedriu a fost convocat ilegal, noaptea, chiar în perioada sărbătorii Pesahului, care celebra eliberarea israeliţilor din robia egipteană. Cărturarii şi fariseii s-au sfătuit în mare taină cum să-l prindă şi să-l ucidă pe Iisus, pentru că toţi se temeau de influenţa pe care El o avea asupra mulţimii. Deşi fariseii şi cărturarii aveau anumite obligaţii faţă de învinuit: să-i acorde prezumţia de nevinovăţie şi să nu-l lovească, ei nu le-au respectat.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

În Miercurea Mare, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu Mir, în casa lui Simeon Leprosul din Betania.

În această zi, se săvârşeşte Sfântul Maslu şi la cererea bolnavilor sau rudelor acestora. În rugăciunile rostite acum se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celui bolnav. În Evanghelii, Dumnezeu este numit „Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre şi se invocă ajutorul lui de câte ori este nevoie.

Postul negru este de mare ajutor

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în Miercurea Mare vor fi protejaţi de boli de Sfânta Miercure, pe parcursul anului.

Femeile nu au voie să toarcă

În această zi, în mediul rural, se păstrează interdicţia ca femeile să mai toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să „întoarcă” minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică.

Copiii merg cu colindul

În unele zone ale ţării, copiii merg cu colindul prin sat şi urează gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii primesc în dar de la gospodari ouă albe, care vor fi înroşite de Paşte.

În această zi se spală geamurile, ca să intre lumina în casă

Gospodinele trebuie să spele geamurile în această zi, să nu le surprindă Joia Mare cu geamurile murdare. Ritualul spune că în acea gospodărie va pătrunde lumina tot anul.

În gospodării, se curăţă grajdurile, livada şi grădina.

Cenuşa din sobe, aruncată pe ogoare, are puteri miraculoase, pentru că va spori recolta acelui ogor.

Sursa: dcnews.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *