Reînviere sau reîncarnare?
Există mai multe atitudini, referitor la viață, existența noastră. Sunt persoane care susțin că au descoperit definitiv răspunsul, prin religie, ateism, știință, capitalism sau marxism. Există alte persoane care nu-și pun întrebări cu privire la acest subiect. Iau lucrurile așa cum vin. Există și a trei categorie, formată din cercetători, care nu obosesc a cerceta, în speranța că, vor afla adevărul.
Pentru a răspunde la întrebarea ce este viața, trebuie să aflăm răspunsul la întrebare legată de moarte. Ce este moartea?
Încetarea tuturor activităților vitale și biologice. O persoană care a murit nu mai respiră, inima nu-i mai bate, electrocardiograma afișează o linie plată, pupilele sunt dilatate.
Platon, Tolstoi, Jung au scris despre persoane care au fost declarate moarte și după un timp, au revenit la viață. Pentru budişti moartea nu este opusă vieții, este un proces invers vieții, nașterii. Dacă pentru mulți dintre noi moartea înseamnă o ruptură, pentru budişti moartea este o continuare a vieții.
În acest sens, yoghinii se pregătesc pentru moarte prin somn. Ei consideră că între somn și moarte există similitudini. În momentul morții, există un transfer de conștiință, pe care corpul astral îl va prelua. Preoții tibetani cunosc data când părăsesc această lume și cu câteva luni înainte, fac antrenamente pentru a fi pregătiți în momentul morții.
Foarte important pentru ei este și procesul de purificare pe care îl fac în lunile premergătoare morții. Numai respectând acest ritual, preoții pot trece în altă lume. Imediat după moarte, trupul este ars pentru că, se consideră că numai așa se purifică karma.
Ritualul continuă timp de 49 de zile, după incinerare. Se aduc ofrande și se fac rugăciuni, pentru ca reîncarnarea să fie una ușoară. Ideea că există viață după moarte nu este una nouă. Ea a fost întâlnită în Antichitate, Platon a scris despre viața care vine după moarte.
În creștinism vorbim despre reînviere. La budişti vorbim despre reîncarnare. Să nu uită că și dacii aveau credința reîncarnării, a vieții veșnice. Mai târziu, creștinismul a introdus conceptul de reînviere.
Conform religiei budhiste, o persoană care a murit și a avut o viață exemplară se va reîncarna într-o persoană superioară condiției pe care a avut-o în viață. O persoană care a avut o viață plină de necredință, minciună, ură, se va reîncarna într-un animal sau plantă.
Budhismul are câteva concepte care îl particularizează. În primul rând, este vorba despre detașarea pe care budiştii o au în timpul vieții lor, față de lucrurile nesemnificative. Numai prin detașare ei se pot concentra asupra lucrurilor importante și vor putea evolua.
Persoanele care nu au o evoluție spirituală, vor suferi toată viața. Evoluția spirituală este bazată pe cunoaștere și purificare. Cu cât evoluția spirituală a fost mai mare, cu atât reîncarnarea se va produce în forme superioare.
Sursa:efemeride.ro