Rezervele subterane de apă se epuizează în ritm alert. Pericolul care pândește omenirea

cascada

loading...

Potrivit unui studiu apărut în revista „Water Resources Research”, elaborat pe baza datelor obţinute de sateliţi ai Agenţiei spaţiale americane (NASA), peste jumătate din rezervele subterane de apă se epuizează în ritm alert.

În numai 10 ani, în perioada 2003-2013, din cele 37 mari rezerve subterane de apă ale Planetei, 21 au pierdut cantităţi mai mari decât cele pe care le-au primit, nivelul de apă scăzând considerabil. Această situaţie este considerată ca fiind una critică, având în vedere că aceste rezerve subterane asigură 35% din apa folosită de omenire.

„Dată fiind viteza cu care consumăm rezervele mondiale de apă subterană, este nevoie de un efort global pentru a stabili cantitatea care ne rămâne”, a spus cercetătorul NASA, Jay Famiglietti. Conform studiului, oamenii de ştiinţă au descoperit că rezervele subterane de apă cele mai ameninţate se găsesc în zone sărace şi suprapopulate, precum India, Pakistan şi Nordul Africii. Schimbările climatice şi creşterea populaţiei vor contribui la accentuarea acestui fenomen îngrijorător, mai avertizează experţii.

Un exemplu în acest sens este statul american California, care înregistrează cel de-al patrulea an consecutiv de secetă pronunţată. În această regiune, 60% din necesarul de apă se obţine din rezervele subterane, prin comparaţie cu media, care este de 40%.

Sursa: ziartricolorul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *