Uluitor! Vizualizarea creatoare te vindecă de o serie întreagă de afecțiuni

vizualizare

loading...

Doctor în medicină și psihiatru la Sinai Medical Center din New York, dr. Gerald Epstein este un pionier în folosirea vizualizării creatoare ca metodă de tratament. De aproape 30 de ani, el s-a dedicat exclusiv dezvoltării acestor metode neobișnuite de vindecare și a dobândit o reputație internațională. Simpla coincidență, vor spune scepticii. Cum ar putea, oare, vizualizarea, fie ea și creatoare, să aibă vreun efect asupra elementelor fiziologice care declanșează o boală? Știm doar cu toții povestea cu răceala, care tratată, trece in 7 zile, iar netratată… intr-o săptămână. Experiența de peste 15 ani a dr. Epstein arată, însă, că exercițiile de vizualizare au vindecat o serie întreagă de afecțiuni, majoritatea fiind mult mai grave decât o simplă răceală.

Pacientul contribuie direct la propriul său proces de vindecare
Au fost puse la punct exerciții de vizualizare creatoare pentru diferite tipuri de afecțiuni, tulburări și maladii, iar ele și-au dovedit eficacitatea în cazul tuturor persoanelor care au recurs cu seriozitate și perseverență la ele. Pentru a învăța să ne folosim imaginația creatoare, nu avem nevoie nici de un studiu îndelungat, nici de meditații.
Să luăm, de exemplu, cazul unei paciente care și-a fracturat încheietura mâinii. Ea a primit îngrijirile unui ortoped, care i-a explicat că osul respectiv are nevoie de trei luni pentru a-și reveni. Diagnosticul a fost confirmat, la puțin timp după aceea, de un al doilea specialist. Acestei paciente, Dr. Epstein i-a recomandat să-și accelereze vindecarea prin tehnica denumită de el, in mod metaforic, teserea Măduvei:
„Retrăgeți-vă într-o încăpere liniștită, așezați-vă comod în fotoliu sau chiar întindeți-vă pe o pătură de lână și închideți ochii. Relaxați-vă și detensionați-vă ușor structura musculară. Expirați profund de trei ori și orientați-vă atenția spre propria ființă. După ce vă interiorizați, creați-vă pe ecranul minții o imagine mentală a osului fracturat. Vizualizați că extremitățile rupte se îmbină perfect, întregind osul. Imaginați-vă acum că măduva umple interiorul osului reîntregit, de la o extremitate la cealaltă. Vizualizați că osul, împreună cu măduva, cu rețeaua ei sangvină și cu inervațiile sale, se află în interiorul unui cilindru de intensă lumină albastră vindecătoare, care țese o adevărată urzeală de fire fine, prin care energia vindecătoare circulă continuu, într-o mișcare de du-te-vino, astfel că cele două extremități ale măduvei și ale osului sunt sudate și îmbinate perfect, până când nu mai există nici cea mai mică urmă de fractură. Mențineți această imagine a osului intact și vindecat cât mai mult, după posibilități; deschideți apoi ochii și reveniți treptat la activitățile cotidiene.”
Pacienta a fost sfatuită să repete exercițiul zilnic, din 3 in 3 ore, câte 3 minute. S-a estimat că ea ar fi trebuit să obțină rezultate semnificative într-o săptămână sau două. După ce a practicat cu multă dedicație exercițiile timp de două săptămâni, așa cum i s-a spus, pacienta le-a continuat, totuși, încă o săptămână și abia apoi a mers la medicul ortoped pentru control. Specialistul a constatat uluit… că osul era complet vindecat, așa încât a verificat, neîncrezător, încă o dată primele radiografii, care i-au confirmat diagnosticul. Conform cu ceea ce șșia din experiență, acest gen de fractură necesită în mod normal… trei luni pentru a se reface! Era incredibil! Ieșind din cabinetul medicului ortoped, pacienta radia pur și simplu de bucurie!

Imaginile mentale sunt la fel de reale ca emoțiile noastre
A vizualiza, a lucra asupra unei imagini este un procedeu foarte simplu: înseamnă să găsim, să descoperim sau să creăm o imagine mentală, o forma-gând. Aceste forme imaginate, dar cu toate acestea reale, posedă toate caracteristicile incidentelor, obiectelor sau situațiilor pe care le întâlnim zi de zi în realitate. Diferența constă în faptul că, spre deosebire de obiectele percepute în starea de veghe, ele nu au o formă fizică, substanțială. Totuși, aceste imagini mentale posedă o energie proprie. Ne putem gândi la aceste imagini ca la niște „copii” ai minții noastre. Noi le dăm naștere, pentru ca ele să acționeze în numele nostru ca niște agenți vindecători și să stimuleze chiar ele procesul de vindecare.
Descoperind sau creând aceste imagini, noi ne angajăm într-un proces plin de semnificații. Imaginile sunt la fel de reale ca și emoțiile noastre, la fel de pline de sensuri ca și visele noastre nocturne. În mod evident, ceea ce noi creăm este o realitate subiectivă, dar o realitate dotată cu puterea de a afecta corpul nostru fizic și de a ne revela anumite aspecte referitoare la propria noastră personalitate.
Pregatirea minții pentru munca de vizualizare vindecătoare cuprinde patru aspecte principale. Primele două constituie punctul de plecare al întregii operări asupra imaginii. Aceste elemente au fost numite de dr. Epstein: intenție și linistire. Celelalte două fac parte din experiența de operare asupra imaginii ca atare; ele au fost numite: purificare și respectiv transformare.

Intenția este voința dirijată
Puterea imaginației este legată în mod direct de intenție (acțiunea mentală care canalizează atenția și acțiunile noastre). Toata lumea știe ce este intenția: „Am intenția să plec în concediu luna viitoare”, spunem noi, și ne facem programul în funcție de aceasta. Intenția ne ghidează în toate faptele noastre, fie ele importante sau nesemnificative. Care este însă legătura sa cu vizualizarea vindecătoare? Când efectuăm un exercițiu asupra imaginii, vom începe întotdeauna prin a ne defini și clarifica intențiile (ce vrem să realizăm prin acest exercițiu). Dacă, de exemplu, dorim să ne vindecăm o fractură, înainte de a începe, va trebui să ne spunem că ne vom suda la loc osul. Este ca și cum ne-am da nouă înșine o instrucțiune interioară.
Intenția este o voință dirijată. Ea este esențială în munca de autovindecare generată de imagini. Utilizându-ne imaginația, ne dirijăm voința către interior pentru ca să ne aducă o sănătate mai bună și o viață mai frumoasă. Vom deveni astfel stăpânii propriei noastre vieți.

Liniștirea minții conferă claritate imaginilor
Aspectul interior al liniștirii este relaxarea. Exercițiul descris anterior începea, așa cum probabil ați remarcat, printr-o expiratie profundă. A expira profund de câteva ori, în funcție de caz, este suficient pentru a obține gradul de relaxare necesar. O relaxare prea profundă nu este recomandată aici. De fapt, ea riscă să ne „adoarmă” conștiința sau chiar să ne adoarmă de-a binelea, făcându-ne în orice caz mai puțin sensibili la experiența imaginii. Aici scopul nu este relaxarea în sine, ci producerea anumitor imagini care să fie apoi rememorate. Atenția este o stare de spirit indispensabilă, iar activitatea imaginativă în sine amplifică atenția.

Purificarea – cheia unei sănătăți perfecte
Cele mai străvechi procedee medicale cunoscute cuprindeau metode de purificare. Medicii egipteni, de exemplu, precum și cei din numeroase alte culturi străvechi din Orient și din Occident, considerau baia drept o necesitate a vindecării. La noi, izvoarele termale și băile vindecătoare sunt cel puțin la fel de cunoscute, vezi stațiunea Herculane. Purificarea generează senzația de a fi scăpat de o povară, senzație pe care cei mai mulți dintre noi o avem atunci când facem o baie sau un duș. Experiența clinică confirma semnificațiile interioare ale purificării.
Bineînțeles, purificarea care intervine în contextul operării cu o imagine mentală este mai mult decât o purificare fizică. A fi sănătos înseamnă a fi „pur”, în toate accepțiunile acestui termen. Din punct de vedere moral, trebuie să ne întrebăm dacă suntem „puri” în relațiile cu ceilalți. Mulți oameni cred că sănătatea le este dată din naștere. Totuși, ei greșesc atunci când nu sesizează relația dintre boală și un comportament greșit, care induce în subconștient stări de culpabilitate și de autopedepsire.
Expresia „corpul nu minte” se aplică atât sănătății spirituale și etice, cât și obiceiurilor noastre alimentare, exercițiilor fizice sau atitudinii față de muncă. Greșelile noastre morale se înregistrează într-un fel sau altul în corpul nostru și pot avea o influență nefastă asupra bunăstării noastre mintale și fizice.
Pentru a ne vindeca, trebuie să începem prin a ne purifica, prin corectarea obiceiurilor și acțiunilor noastre greșite. Aceasta cere să fim deschiși față de ceea ce corpul și senzațiile ne transmit. Purificarea face parte din procesul de vindecare, creând un nou mediu, care va permite apariția unor atitudini sănătoase, destinate regăsirii unei personalități pozitive.

Transformarea începe din interior
Ce înseamnă, de fapt, afirmația că transformarea face parte din procesul de vindecare prin vizualizare?
Fizica cuantică modernă și tradiția taoistă afirmă, la unison cu alte tradiții spirituale, că experiența subiectivă a timpului, viziunea noastră limitată asupra realității este, de fapt, un flux continuu al unei transformări neîncetate (celebra curgere a lui Heraclit). Intreaga medicină chineză tradițională se bazează pe principiul că boala este sinonimă cu un blocaj al acestui curent vital. Cu alte cuvinte, ea nu este decât o rezistență opusă naturii mișcătoare a lucrurilor.
Noi ne cramponăm de multe ori de ceea ce considerăm a fi „o situație mulțumitoare” și chiar prin aceasta ne blocăm și ne împotrivim evoluției, nepermițând desfășurarea firească a lucrurilor. Cramponarea de o stare efemeră, pe care în mod greșit o dorim permanentă, poate să ducă la suferință. De cele mai multe ori, această suferință ia forma bolii.
Operarea asupra imaginii și fuziunea ființei cu această curgere evolutivă a lumii sunt două aspecte strâns legate. Nici o transformare nu se va realiza la cei care se mulțumesc să modifice numai circumstanțele exterioare ale vieții lor.
Munca de vizualizare asupra corpului și a minții poate constitui un prim pas spre o transformare veritabilă, spre o viață armonioasă. Transformând în mod creator încremenirea și inerția aparenței, imaginația ne ajuta să corectăm comportamentul și atitudinea care daunează sănătății noastre.
Intenția, liniștirea, purificarea și transformarea sunt componentele necesare în procesul vindecării. Numai experiența practică proprie poate demonstra valoarea și eficacitatea metodelor de vindecare prin vizualizare creatoare.
sursa: www.ecolife.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *