“Ai putere asupra minții tale; evenimentele din exterior nu au această putere. Realizează acest lucru și vei găsi fericirea.”
Unul dintre cele mai mari texte despre fericire și starea de bine nu a fost scris de către vreun expert în psihologie sau spiritualitate, ci de către împăratul roman Marcus Aurelius acum circa 2.000 de ani; dacă le citiți și le puneți în practică, acest text vă poate schimba complet perspectiva de a face față provocărilor vieții.
În anul 167 d.Hr., Marcus Aurelius a scris mai multe meditații, un compendiu de 12 cărți de scrieri personale, inițial scrise în limba greacă, dar care reflectă studiile sale extinse în filozofia stoica. Imparatul roman este acum considerat ca fiind unul dintre cei mai renumiți susținători și filozofi ai stoicismului, o școală antică de gândire grecească și romană, care susține materialismul, neadmițându-se dualismul materie-spirit din filozofia lui Platon.
Meditațiile lui Marcus Aurelius se bazează pe un singur precept, simplu: “Ai putere asupra minții tale; evenimentele din exterior nu au această putere. Realizează acest lucru și vei găsi fericirea.” Marcus Aurelius a domnit în Imperiul Roman peste 20 de ani, fiind considerat unul dintre cei mai respectați împărați din istoria romană. Marcus Aurelius a fost un adevărat paradox: un împarat cu puteri aproape nelimitate în a controla lumea și situațiile, și care totuși a avut o înțelegere profundă a faptului că fericirea și pacea nu se află în lumea exterioară, ci în interior.
Meditația reprezintă, fără îndoială, una dintre formulele cele mai eficiente din istorie pentru a depăși orice situație negativă cu care te-ai putea întâlni în viață. “Fericirea ta se afla în tine”, spunea împăratul. “Viața fericită a cuiva depinde doar de calitatea gândurilor sale.” Punctul crucial al filosofiei sale este ideea că, în timp ce noi nu putem controla ceea ce se întâmplă cu noi, ne putem însă controla reacțiile la evenimentele din viața noastră, și acest lucru ne dă putere imensă și libertate.
Este mai ușor de zis decât de făcut, dar viața împăratului Aurelius ne dovedește că el și-a pus în aplicare filozofia. Imparatul s-a confruntat cu lupte mari de-a lungul vieții sale, iar domnia sa a fost marcată de războaie constante și boli. Frații și părinții lui, de asemenea, au murit la o vârstă fragedă. Dar Marcus a învățat cum să trăiască în sufletul său – sau “cetatea interioară” (cum a numit-o el) – un loc plin de pace și seninătate. Trăind din acest spațiu, avem puterea de a ne modela propria viață.
Viața poate nu ne dă ceea ce dorim, însă ne poate oferi ceea ce avem nevoie. Marcus Aurelius a acceptat provocările vieții, dar convingerea că viața și Universul sunt lucruri bune, l-a ajutat să accepte lucrurile cele grele.
Sursa: almeea.ro