Secretele lumii antice. Piramidele din Egipt

piramide_egipt

loading...

În urmă cu mii de ani nu existau camere care să surprindă modul de construcție al celor trei piramide din Giza. Timp de două decenii, cercetătorii au adunat informații care să-i ajute să creeze o imagine mai clară a construcției piramidelor.

Cea mai mare piramidă din Giza a fost construită de faraonul Keops, în jurul anului 2551 î.Hr. Această piramidă măsoară 138 metri înălțime și este considerată una dintre minunile lumii antice. Piramida lui Khafre a fost construită de către acesta, considerându-se că fața Sfinxului a fost modelată după chipul lui. Menkaure a fost cel de-al treilea faraon care a construit o piramidă, a cărei înălțime este de 65 metri.

Tehnicile folosite au fost dezvoltate timp de secole, depășind problemele și eșecurile cu care s-ar confrunta orice om de știință modern.

Piramidele își au originea în „mastaba”, morminte mici, dreptunghiulare, care au fost construite în Egipt în urmă cu peste 5000 de ani, potrivit descoperirilor făcute de arheologul Sir Flinders Petrie. Un progres major a avut loc în timpul domniei faraonului Djoser, mormântul său mastaba de la Saqqara fiind proiectat ca un mormânt simplu dreptunghiular, înainte de a fi dezvoltat într-o piramidă cu șase straturi, cu tuneluri subterane și camere.

De-a lungul ultimilor ani, câțiva arheologi au excavat și au studiat un port de la Giza, care ar fi fost folosit pentru a aduce provizii și alimente. Papirusurile găsite la Wadi al-Jarf accentuează importanța porturilor de la Giza, considerându-se că blocurile de calcar, folosite în carcasa exterioară a piramidei, au fost expediate la siturile piramidale în termen de câteva zile, deplasându-se cu barca.

Portul pe care l-au găsit arheologii este situat lângă un oraș construit lângă piramida lui Mikerinos, muncitorii dormind probabil în locuințe simple, situate lângă piramidă.

Estimările oferite de diverși arheologi pentru dimensiunea forței de muncă de la Giza au tendința de a oscila în jurul valorii de 10.000 de oameni pentru toate cele trei piramide. Într-un studiu publicat în 2013, Richard Redding, ofițerul de cercetare-șef la AERA (American Educational Research Association), și colegii săi au descoperit că în fiecare zi erau sacrificate bovine, ovine și capre, pentru a produce o cantitate considerabilă de carne menită să alimenteze constructorii piramidelor.  De asemenea, Redding a constatat că animalele au fost aduse din Delta Nilului și păstrate într-un țarc până în momentul sacrificării.

Pentru a muta pietrele pe uscat, egiptenii ar fi folosit sănii mari, care ar fi putut fi împinse sau trase de bande de muncitori, nisipul fiind probabil umezit pentru a ușura împinsul saniei. Se consideră că, atunci când pietrele au ajuns la piramide, a fost folosit un sistem de rampe pentru a transporta pietrele. Cu toate acestea, arheologii nu cunosc încă modul în care au fost proiectate aceste rampe, deși au fost propuse mai multe desene și modele ipotetice de-a lungul ultimelor decenii.

 Sursa: livescience
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *