Alimente care te ucid încet, dar sigur
Profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea intr-una din emisiunile TV ca „absolut toate produsele din magazine si supermarketuri, (teoretic – mai putin cele eco), sunt pline de chimicale”. Iata cateva alimente care te ucid incet, dar sigur, pe care le gasim in magazine:
1. Pateurile vegetale si mezelurile de post
Un studiu al Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului in care au fost analizate 21 de produse de acest tip a aratat ca – exceptand doua pateuri de post care nu aveau E-uri in compozitie, toate celelalte aveau intre 3 si 12 E-uri!
Crenvurstii vegetali, pateurile si salamul de soia, sunt pline de chimicale, menite sa suplineasca lipsa materiei prime – carnea, menite sa faca produsul sa semene cat mai mult la gust, miros si culoare cu alimentul pe care il imita.
Pateurile si celelalte produse vegetale sunt sarace in proteine, sarace in fibre, fara calciu, bogate in cantitati mari de sare, cu valori energetice/100gr. situate intre 130 kcal si 270 kcal, dar bogate in grasimi saturate, extrem de toxice pentru om.
Iata ce gasim intr-un pateu si alte produse de post:
Apa;
Ulei vegetal hidrogenat (margarina), sau ulei vegetal nehidrogenat;
Proteina de soia;
Sare iodata;
Extract de condimente;
Mustar;
Arome;
Stabilizatori (Polifosfati E-452);
Emulgatori (saruri ale acizilor grasi E-470, s.a.);
Agenti de ingrosare (guma guar E-412, caragenan E-407);
Amidon din grau si porumb;
Sirop de glucoza;
Zaharuri;
Potentiator de aroma (glutamat monosodic E621);
Legume deshidratate;
Antioxidant (acid ascorbic E-300);
Acidifiant (acid citric E0-330);
Faina de roscova (E-410)
Coloranti (caramel E-150, rosu carmin E-120);
Extract de paprika:
Alergeni de tipul: gluten, telina, mustar, soia.
La toate aceste otravuri, va rugam sa adaugati toate reziduurile de pesticide, ingrasaminte, anti-daunatori si toate chimicalele cu care au fost tratate vegetalele si care se regasesc in acestea, in cantitati semnificative.
Consumatorii acestor produse sunt amenintati de foarte multe boli: fosfatii impiedica fixarea calciului in oase, copii isi inceteaza cresterea, cresc numarul persoanelor cu osteoporoza, cresc obezitatea, gumele pentru omogenizare nu pot fi digerate de tubul digestiv decat in 10 ani, apar gastrite, ulcere, si cea mai urata forma de cancer: cel colono-rectal.
2. Pateu de ficat
Retetele clasice ale fabricilor de conserve de carne de la noi, nu includeau substante chimice cancerigene, exagerat de multa sare si aproape deloc ficat, cum se intampla in zilele noastre. Pe vremuri, fabricile de conserve foloseau ficat ca ingredient principal, apoi grasime de porc, carne, sare si alte condimente naturale.
Astazi, majoritatea marcilor cunoscute (sau mai putin cunoscute) au un procent de 15-25 % ficat de porc – intr-o conserva de ficat de porc ! Urmeaza in compozitie slanina, sorici, faina alba de grau (!), proteina vegetala din soia, amidon din porumb, apa, sare iodata (dupa gust, fara specificarea cantitatii), zahar, carmin (colorant), gluten (agent alergen), nitrit de sodiu (E-250) pe post de conservant (potential cancerigen), E-uri pentru colorare din belsug, potentiatori de gust si mai multe tipuri de substante conservante deodata.
Salamurile, mezelurile, carnatii, crenvurstii, pateurile si in general toate preparatele din carne sunt un conglomerat de ingrediente nesanatoase. Carnea este folosita in cantitati foarte mici, restul fiind tendoane, sorici, gelatina, plus multi aditivi alimentari periculosi. Se evidentiaza doi dintre ei, cei mai periculosi: nitritul de sodiu (E-250), cancerigen, si glutamatul monosodic (E-621), puternic neurotoxic, putand declansa maladiile Alzheimer, Parkinson, Huntington.
In 10 kg de produs finit, gasim 1,5-2,5 kg ficat, apoi multa apa, slanina, sorici fin macinat si restul de chimicale menite sa „lege” combinatia de masa organica de origine animala.
A consuma acest pateu, este la fel de nesanatos ca si cum ai bea cola. Nu este recomandat diabeticilor, dar nici restului consumatorilor, intrucat poate predispune la diabet.
3. Crenvursti de pui
Contine 40% carne scoasa mecanic, 60% apa si slanina. 10 kg de crenvursti contin 4 kg de piept de pui. Carnea scoasa mecanic de pe oase este macinata fin, impreuna cu slanina, piele de pui, apoi totul se combina cu apa, condimente, amidon si soia. In final se coloreaza cu carmin si se formeaza crenvurstii, ambalati in membrane, care se fierb si se afuma inainte de a fi plasati in pungi de plastic, pentru vanzare.
Acesti crenvursti sunt un pericol pentru sanatate, continand grasimi care ne pot imbolnavi de boli vasculare, cresc colesterolul, putand duce la obezitate si osteoporoza.
4. Branza topita cu cascaval
Ingrediente: branza 30%, apa, cascaval 23%, lapte praf degresat, amidon din cartof, unt, saruri de topire (E-452, E-339), corector de aciditate: carbonat de sodiu.branza topita
Este un produs obtinut prin topirea si amestecarea ingredientelor la care se adauga un polifosfat (E-452) care determina asimilarea lenta de calciu, magneziu si fier, ducand la atrofierea oaselor si depunerile de calciu, respectiv E-339, care emulsioneaza si protejeaza grasimile fata de rancezire si stabilizeaza culoarea. Are efect laxativ si poate tulbura echilibrul calciu/fosfor.
5. Cascaval fara branza
Produsul este facut pe baza de uleiuri vegetale si cazeina. Se mai numeste si „specialitate cu aroma de edam”.
Ingrediente: apa, uleiuri vegetale 28%, cazeina 10%, sare de mare, emulgatori: difosfati de sodiu si citrati de sodiu, aroma edam, conservant: acid ascorbic, gelifiant: caragenan, colorant: beta caroten.
Produsul nu are nimic comun cu nici un fel de branza. Contine cazeina, extrasa din laptele de vaca sau de oaie si un amestec apa, uleiuri vegetale, sare de mare, emulgatori conservant, gelifiant si colorant, mixate la nivel industrial si condimentate cu o suspecta „aroma edam”, care nu are nici o legatura cu branza Edam, un produs tipic olandez. Este recomandat pentru sandwich-uri, salate si pizza.
Conservantii, emulgatorii si colorantii pe care ii contine complica efectele in timp asupra consumatorilor.
Sursa: newsalert.ro