Cele mai intrigante documente păstrate în arhivele Vaticanului

arhive

loading...

1. Scrisoarea Mariei, regina Scoţiei

Maria i-a scris o scrisoare papei Sixtus al V-lea, pe când locuia în castelul Fotheringay din Northamptonshire, England, în noiembrie 1586. În scrisoare regina jură alianţă bisericii catolice de la Roma și moarte dușmanilor ei din Anglia. La câteva săptămâni după ce a trimis scrisoarea Maria a fost executată pentru că ar fi pus la cale un complot pentru asasinarea reginei Elisabeta I.

2. Documente de la procesul Cavalerilor Templieri

Un document oficial relevă detalii despre procesul Cavalerilor Templieri din secolul al XIV-lea, suspectaţi de erezie. Acest ordin de războinici creștini a fost distrus de regele Franţei, Filip al IV-lea, care începuse să îi suspecteze din cauza bogăţiei și puterii ordinului. Papa Clement al V-lea a iniţiat cercetările și a trimis mulţi cavaleri la tribunal.

3. Scrisoare de la un trib amerindian

În 1887, tribul amerindian Ojibwe, din Glassy Lake, Ontario, i-a trimis o scrisoare papei Leon al XIII-lea. Scrisoarea este adresată „marelui învăţător al rugăciunii, care stă lângă Iisus”. Scrisoarea este una de mulţumire la adresa lui Dumnezeu și papei pentru că a trimis un episcop printre ei.

4. Cerere de anulare a căsătoriei regelui Henry al VIII-lea

Unul dintre cele mai elaborate documente este o scrisoare legată cu 80 de sigilii, trimisă de către englezi papei Clement al VII-lea, în care i se cere anularea cărătoriei regelui Henry al VIII-lea cu Caterina de Aragon. Refuzul lui a dus în cele din urmă la nașterea bisericii anglicane.

5. Documente de la procesul lui Galileo Galilei

Expoziţia conţine documente de la procesul lui Galileo Galilei, din secolul al XVII-lea, acuzat de erezie de către biserica catolică, din cauza teoriei sale heliocentriste. Unul dintre documente poartă chiar semnătura lui Galilei care a fost acuzat de suspiciune de erezie de către Inchiziţie în 1633 și trimis în arest la domiciliu.

6. Scrisoare de la o împărăteasă din China

Unul dintre puţinele documente care provin din Asia este o scrisoare scrisă pe mătase de către împărăteasa-mamă Wang a Chinei, datată în 1650, adresată papei Inocenţiu al X-lea, în care jură credinţă catolicismului, după ce fusese convertită de către preoţi iezuiţi.

sursa: semneletimpului.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *