Cine a fost cel care a pus capăt Imperiului Roman de Apus

odoacru

loading...

Odoacru a fost primul rege al Italiei atunci când l-a detronat pe ultimul împărat Romulus-Augustulus, a cărui domnie a marcat sfârșitul Imperiului Roman de Apus. Chiar dacă unii consideră domnia sa ca una lipsită evenimente deoarece nu a introdus inovații, el a menținut cu succes ordinea, cultura și ultimele vestigii ale civilizației Imperiului Roman.

Nu se știe nimic în mod clar despre primii ani de viață ai acestuia. În general etnia sa este considerată germanică dar cine i-au fost părinți și unde a fost crescut sunt încă subiecte dezbătute intens de către istorici.

Majoritatea istoricilor sunt de acord că tatăl său a fost Edico Hunul, rege al unui trib germanic și consilier de încredere al lui Attila. Prin intermediul acestuia a fost trimis la Roma ca ambasador. Înainte să se alăture armatei romane, se crede că Odoacru a luptat pentru tatăl său.

Odoacru apare pentru prima dată în istorie într-un rol minor în lupta cu vizigoții din 463 D.Hr. Până în 470, acesta ajunsese ofițer în armată romană. În această perioadă împăratul bizantin Leo I îl numise pe Iulius Nepos ca împărat al occidentului iar acesta la rândul lui îl numise pe generalul Oreste drept conducător al armatei, împotriva dorințelor Senatului roman. Senatul nu avea încredere în Oreste deoarece acesta nu era un patrician și mai ales pentru că luptase alături de Attila împotriva Romei. Mai mult decât atât acesta era și foarte popular în rândul armatei, fapt ce reprezenta motiv de îngrijorare.

Odată ajuns la cârma armatei, Oreste și trupele sale îl trimit în exil pe Nepos iar în locul său devine împărat Romulus Augustulus, fiul lui Oreste. Ca recompensă pentru ajutorul lor, soldații i-au cerut lui Oreste o treime din pământurile Italiei. Problema era că acele pământuri erau deja locuite de cetățeni romani.

Așa cum era de așteptat, Oreste i-a refuzat iar refuzul i-a fost favorabil lui Odoacru. Acesta i-a asigurat pe soldați că dacă vor intra sub comanda sa vor putea primi ceea ce li se cuvenea. Mulți soldați s-au alăturat acestuia și au reușit să-l învingă pe Oreste și să-l execute.

După două zile de la execuția lui Oreste, pe 4 septembrie 476, Romulus Augustulus a fost demis iar Imperiul Roman de Apus a luat sfârșit. Senatul roman l-a aprobat pe Odoacru și a scris împăratului din est, atunci Zeno, că imperiul din est putea fi condus foarte bine de un împărat iar partea de vest de un rege.

Împăratul nu a fost de acord și a cerut reacceptarea lui Iulius Nepos. Odoacru nu-și dorea să-l vadă pe Nepos asumându-și puterea din nou, așa că se declară rege. Chiar dacă la început nu a fost mulțumit, împăratul Zeno a considerat că având un rege în vest și nu un co-împărat ar fi fost mai bine pentru prestigiul său și astfel a aprobat domnia lui Odoacru. La doar 42 de ani, Odoacru era cel mai puternic om din Italia.

Citește continuarea aici

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *