Cum vorbești în prezența copiilor?

cearta-in-prezenta-copilului

loading...

Copiii primesc în fiecare zi o mulțime de informații și înțeleg mai mult decât ne închipuim. Iată un motiv serios să fim atenți la ce și cum vorbim în prezența lor.

Cei mici trebuie închiși în conversațiile familiei, pentru că acesta este un mod de a-i ajuta să se descurce mai târziu în lumea adulților, de a-i stimula să-și dezvolte vocabularul și de a se adapta mai ușor în societate. Este important însă să știi ce și cum să vorbești când copiii sunt de față.

Nu bârfi!

Nu-i vorbi de rău pe tată sau pe bunici în fața copilului. Sunt rudele lui apropiate, pe care le iubește, și orice critică la adresa lor îl rănește. Nu-ți bârfi vecinii, prietenii sau cunoștințele de față cu copilul. În afara faptului că va căpăta deprinderi urâte, mai există pericolul ca, în inocența lui, să spună de față cu aceștia lucrurile pe care le-a auzit în casă.

Nu vorbi despre problemele tale

Nu te confesa copilului, nu este cazul să-l implici în problemele tale și să-l împovărezi cu grijile și cu necazurile familiei. Asta nu înseamnă să-l crești sub un clopot de sticlă, rupt de realitățile zinice, de responsabilități sau fără să știe valoarea banului. Nu-l implica în certurile de familie, este dureros pentru copil să dea dreptate unuia dintre părinți. Oricum, în mintea lui, vă consideră pe amândoi vinovați.

Copiii funcționează ca veritabile mașini de înregistrat, totul este înmagazinat și, când te aștepți mai puțin îți reproduc vorbele.

Sursa: Revista „Click pentru femei”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *