Curiozități și diferențe între Polul Nord și Polul Sud
Polul Nord, cât și Polul Sud au reprezentat un mister greu de descifrat pentru cei mai mulți dintre oameni. Cei mai curajoși s-au înhămat la misiuni dificile care aveau menirea să pună bazele descoperirii punctelor cele mai îndepărtate de pe Terra. Datorită acestor pionieri cele două poluri au ajuns să nu mai mai prezinte niciun mister în ziua de astăzi, dar cu toate acestea o sumedenie de lucruri și fapte cu privire la Polul Nord și Sud sunt necunoscute de publicul larg.
Există 4 tipuri de poli
Polul nord magnetic – este punctul care este indicat de busolă
Polul Nord – indicat de axa geografică a Terrei
Polul Nord geomagnetic – cel indicat de axa magnetică a Pământului
Polul Nord al inaccesibilităţii – este cel mai îndepărtat punct nordic de pe Terra
Și în cazul Polul Sud întâlnim aceleași denumiri, la care se mai adaugă Polul Sud Ceremonial, adică locul unde se află stația de cercetare Amundsen-Scott.
Polul Nord este de fapt un ocean înghețat înconjurat de pământ, în timp ce Polul Sud este pământ înghețat înconjurat de un ocean. Antarctica este cel mai mare continent, care este acoperit în proporţie de circa 98% de ghețari.
În Antarctica sunt anumite zone unde zăpada nu se topește niciodată din cauza temperaturilor foarte scăzute. Temperatura cea mai scăzută înregistrată la Polul Sud a fost de – 58 grade Celsius, iar cea mai mare de -12,5 pe timp de vară. Pe de cealaltă parte, Polul Nord a înregistrat temperaturi de numai -43 grade Celsius în timpul iernii și 0 grade Celsius vara.
Fusul orar este determinat de longitudine. Pentru că la poli se întâlnesc toate meridianele longitudinale nu există un fus orar propriu-zis. Aici Soarele răsare o singură dată pe an și apune la fel. Timpul este stabilit aleatoriu de către cercetători.
Cei mai mulți oameni cred că atât la Polul Nord cât și la Polul Sud trăiesc aceleași animale. De exemplu pinguinii trăiesc doar la Polul Sud, iar animale marine precum foca, balenele, vidre de mare, sau morse sunt întâlnite doar la Polul Nord.
Populația
Singurul continent care nu aparține nimănui este Antarctica. Aici nu s-a găsit populație băștinașă și singurii oamenii care au pus piciorul au fost doar geologii și diverși cercetători. Este un spațiu comun al tuturor țărilor din lume și funcționează conform Tratatului Antarctica, care prevede folosirea tuturor resurselor găsite aici doar în scopuri științifice.
La Polul Nord trăiesc peste 4 milioane de oameni și regulile se aplică conform țărilor pe al cărui teritoriu te regăsești.
Nopțile și zilele polare
O noapte polară durează fix 187 de zile, în timp ce o zi polară doar 178 de zile.
Sursa: efemeride.ro