Descoperire fenomenală care i-a uimit de cercetători – miracolul din Peștera Movile

pestera-movile_700

loading...

Romania are inca un motiv de mandrie si acesta este o pestera care este considerata de catre cercetatorii din intreaga lume ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului trecut.

Pestera Movile, descoperita de romani in anul 1986, a fost izolata de mediul exterior aproximativ 5,5 milioane de ani. In momentul de fata, cei de la Grupul pentru Explorari Subacvatice si Subterane (GESS), cei care se ocupa in prezent de pestere, au spus ca aici traiesc creaturi unice pe Terra.

In Pestera Movile s-au descoperit 48 de specii de paianjeni, scorpioni, miriapozi, lipitori si alte vietati, dintre care, 33 dintre acestea, se gasesc doar in acest loc, scrie playtech.ro.

Aceste creaturi care traiesc aici nu pot vedea si nu sunt pigmentate, iar pentru a se descurca in intunericul din pestera ele au dezvoltat antene si membre de mari dimensiuni.

Cea mai interesanta caracteristica a ecosistemului interior este chemosinteza. Pentru ca nu exista lumina naturala, fotosinteza nu a fost posibila, iar bacteriile au fost nevoite sa isi obtina energie si carbon din diverse reactii chimice.

De 30 de ani, pestera este explorata de cercetatori din toata lumea, insa acestia nu au reusit nici pana acum sa descifreze toate misterele din spatele acesteia. Modul si perioada in care vietatile s-au adaptat la conditiile vitrege din interiorul pesterii este unul dintre ele. Altul ar fi hrana care a reusit sa le intretina in toata aceasta perioada.

sursa: turism.bzi.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *