Evenimentele istorice ale zilei de 13 septembrie
1848 – Bătălia din Dealul Spirii , București), parte a Revoluției de la 1848, a fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Țării Românești (Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu) și un corp de armată otoman. Ziua de 13 septembrie a devenit Ziua pompierilor.
509 i.I.Chr.: Este inaugurat Templul lui Jupiter Optimus Maximus pe Colina Capitoliului din Roma. Templul lui Jupiter Optimus Maximus, cunoscut si sub numele de Templul lui Jupiter Capitolinus, a fost cel mai important templu din Roma antică.
81: A murit imparatul roman Titus (Titus Flavius Vespasianus); ( n.30 decembrie 39). Titus a fost împărat roman în perioada 79-81. Născut la Roma, fiul lui Vespasian este proclamat în 69 caesar, devenind din 71, în calitate de prefect al pretoriului, coregent al imperiului. Se remarcă în războiul din Iudeea cucerind în august 70, după un îndelungat asediu, Ierusalimul, centrul răscoalei antiromane a iudeilor. Ponderat, în relații bune cu Senatul, va fi prezentat de tradiția istorică ca unul dintre cei mai buni împărați (Amor et deliciae generis humani). A sprijinit înflorirea literaturii și artelor, contribuind la îmbogățirea Cetății Eterne cu monumente de o deosebită trăinicie și frumusețe –Flavium amphiteatrum, cel mai mare amfiteatru roman, cu o capacitate de cca. 50.000 de locuri, inaugurat în 80, cunoscut din evul mediu sub denumirea de Colloseum, termele și arcul lui Titus. În timpul domniei sale o puternică erupție a Vezuviului acoperă sub un strat de lavă și cenușă trei orașe din Campania –Pompei, Herculaneum și Stabiae (august 79) –calamitate în care își găsesc moartea cca. 15.000 de oameni. Îi urmează la tron fratele său, Domițian, desemnat de Titus la 23 iunie caesar și succesor. Tradiția istorică il va prezenta drept unul dintre cei mai buni împărați (Amor et deliciae generis humani).
335: Este sfintita, in timpul domniei imparatului Constantin cel Mare, Biserica Sfantului Mormant (denumită și Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri), din Ierusalim. Locul ales de Constantin pentru biserica Sfântului Mormânt a devenit în tradiția creștină și decorul în care Avraam a vrut să-l sacrifice pe Isaac; o curte din interiorul complexului constantinian a început să fie considerată de tradiția creștină a fi și locul unde Isus a alungat comercianții din împrejurimile Templului.
1501: Michelangelo începe lucrul la statuia lui David. Este o statuie de marmură albă care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul) a unui bărbat nud. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Statuia a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eșecul altor sculptori. Michelangelo a știut să profite din plin de strâmtimea blocului de marmură și să forțeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spațiul dintre brațul drept și tors) în favoarea sa.
1584: În Spania se finalizează cea mai mare construcție a Renasterii mondiale mondiale, El Escorial, care a fost construită din ordinul regelui Felipe al II-lea și proiectată de arhitectul șef Juan Bautista de Toledo si de discipolul său Juan de Herrera. Este situată la poalele muntelui Abantos și a fost construită ca să comemoreze victoria spaniolilor în batalia de la San Quentin din 10 august 1557, asupra trupelor lui Henric al II-lea, regele Franței. Construcția mănăstirii a început în 1563 și terminată în 1584. În interior cuprinde: Palatul lui Filip al II-lea, Palatul Borbonilor, Bazilica, Conventul, Muzeul, Biblioteca regală, Colegiul, Seminarul, Spitalul muncitorilor și Botica.
1598: Moare regele Filip al II-lea, iar fiul sau Filip al III-lea, urca pe tronul Spaniei si Portugaliei.
1724: Este sfintita Mănăstirea Văcărești din Bucuresti, cunoscută și ca Închisoarea Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat – cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, cea mai mare mânăstire din Balcani. In timpul regimului comunist, ca urmare a “sistematizarii teritoriale urbană și rurale” inițiate în 1974, in baza Legii nr. 58, întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat în luna decembrie 1986.
1745: A fost elaborat “Atlasul geografic al Rusiei” – prima culegere de hărţi ale întregului teritoriu rusesc.
1745: Francisc I devine împărat al Sfântului Imperiu Roman.
1759: În Războiul de Șapte Ani, o armată britanică a învins una franceză în bătălia de la Câmpul lui Abraham, lângă Quebec City, fapt care a pus capat dominatiei Franceze in America de Nord. In lupta, generalii care au condus armatele britanice si franceze, James Wolfe respectiv Joseph de Montcalm, au fost raniti mortal.
1788: Oraşul New York devine prima capitală a Statelor Unite.
1850: Prima ascensiune a Piz Bernina, cel mai înalt vârf din Alpii Retici, de către topograful elvețian Johann Coaz și asistențiiu săi, frații Jon și Lorenz Ragut Tscharner.
1860: S-a nascut Thoma Ionescu, medic, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru al Academiei Române (d. 1926). A fondat în 1897, Societatea de chirurgie şi “Revista de Chirurgie” (d.28 martie 1926).
1871: Din initiativa unui grup de studenti ai Universitatii din Cernauti, s-a constituit Societatea “Arboroasa”, care a dezvoltat o activitate cultural-artistica menita a intari sentimentul unitatii nationale a romanilor.
1872: Inaugurarea oficială a Gării de Nord din Bucureşti (cladire construi tă între anii 1868 şi 1870 pe moşia boierului Dinicu Golescu; până la 24 mai 1884 s-a numit Gara Târgoviştii), o dată cu deschiderea liniei ferate din Bucureşti – Ploieşti şi inaugurarea oficială a liniilor ferate Piteşti-Bucureşti-Buzău şi Galaţi-Tecuci-Roman.
1875: Mihai Eminescu îl duce, pentru prima dată, pe Ion Creangă la “Junimea”, unde acesta citeşte povestea “Soacra cu trei nurori”.
1901: Pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti a fost inaugurat Monumentul Pompierilor, în prezenţa prim-ministrului Dimitrie Sturdza, în memoria celor căzuţi la 13 septembrie 1848, in lupta cu trupele turceşti. Grupul statuar realizat de E. Hegel, o reprezintă pe Nike, personificarea Victoriei, care anunţă cu trompeta biruinţa, iar cu celălalt braţ sprijină un ostaş rănit.
1902: Intră în vigoare “Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscută sub numele de Legea Missir, adoptată la 05.03.1902.
1908: S-a nascut Edgar Papu, specialist în literatură comparată și filosof al culturii; (d. 1993).
1913: Aurel Vlaicu, pionier al aviatiei, inginer si constructor de avioane (n.1882), a incetat din viata, prabusindu-se cu avionul sau, in timpul unei incercari de trecere peste Muntii Carpati.
1916: Incepe Bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie cu participarea României în timpul Primului Război Mondial. Sub puternica presiune a ofensivei inamice, germano-austro-ungare, armata română este nevoită să se retragă. Bătălia a durat pînă pe 15 septembrie.
1917: La Fatima, in Portugalia, Sfânta Fecioară se arată pentru a cincea oară celor trei copii. Peste 20 000 de oameni s-au strâns la locul apariţiilor. Maica Domnului i-a îndeamnat pe copii la rugăciune şi i-a anunţat că va avea loc o mare minune pe 13 octombrie, “pentru ca toţi să creadă”.
1918: Se oficiază la Biserica ortodoxă din Odesa căsătoria dintre prinţul moştenitor al României Carol cu Zizi Lambrino, înregistrată în aceeaşi zi la Consulatul român din oraş.
1922: La Al’Aziziyah, în Libia, se înregistrează recordul absolut de temperatură la umbră: 57,7 °C.
1925: A aparut prima publicatie radiofonica de la noi – „Radio-Român”; Isi propunea „raspândirea telegrafiei si telefoniei fara fir în România”. În martie 1925 prof. dr. Dragomir Hurmuzescu, dr. Emil Giurgea, ing. Emil Petraşcu şi alţii au înfiinţat asociaţia „Prietenii radiofoniei”, care avea drept scop grăbirea înfiinţării unei societăţi de radiodifuziune romane, prin susţinerea de conferinţe, iniţierea de publicaţii specializate etc.
1939: Al doilea război mondial: Canada intră în războiul impotriva AXEI.
1940: S-a nascut Oscar Arias Sánchez, fost președinte al Republicii Costa Rica, laureat al Premiului Nobel.
1940: Al doilea război mondial: Italia invadează Egiptul.
1968: Albania părăsește Pactul de la Varsovia.
1987: Accidentul de la Goiânia, Brazilia: un echipament de radioterapie scos din uz este furat dintr-un spital abandonat din Goiânia, Brazilia; în următoarele săptămâni, patru oameni mor din cauza efectelor iradierii, 28 de persoane au fost rănite, părți ale orașului sunt contaminate.
1992: La Festivalul internaţional al filmului Mostra Internaţionala de la Veneţia, filmului “Hotel de Lux” al regizorului roman Dan Piţa i-a fost decernat “Leul de argint”.
1993: Israelul şi OEP au semnat la Washington DC, acordul de autoguvernare palestiniană în Gaza şi Ierihon, după mai multe runde de negocieri incepute in 1991 la Madrid si continuate in secret în Norvegia, la Oslo (incheiate la 20 august).
1997: Au loc primele alegeri municipale organizate de OSCE. după încheierea războiului din Bosnia, în virtutea principiilor ale căror baze au fost puse de Acordul de pace de la Dayton, semnat în 1995. Aceste alegeri încheiau procesul de creare a instituțiilor legale din Bosnia și Herțegovina, după alegerile generale din 14 septembrie 1996.
1998: Regizorului roman Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, pentru filmul “Terminus Paradis”.
2001: Autorităţile americane l-au indicat pe Osama ben Laden, refugiat în Afganistan, drept principalul suspect în organizarea atentatelor teroriste comise la 11 septembrie, in Washington şi New York.
Articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com