Misterul tunelurilor care leagă Scoția de Turcia. Află de cine au fost construite
Unul dintre cele mai mari misterele de pe întreg continentul Europei sunt tunelurile de tip erdstall. Acestea se găsesc în principal pe teritoriul Germaniei și Austriei și ridică numeroase semne de întrebare la care nu pot să răspundă arheologii.
Există specialiști care le datează cu o vechime de câteva mii de ani, alții susțin că sunt mult mai noi de atât, adică au fost construite undeva prin Evul Mediu. Ambele variante sunt corecte, pentru că anumite tuneluri de tip erdstall sunt atât de vechi încât nimeni nu își poate explica motivul pentru care au fost construite și nici tehnologia care s-a folosit.
Un lucru important este că aceste tuneluri leagă diferite zone ale Europei între ele. Arheologii, care le-au explorat susțin că se întind tocmai din Scoția și până în Turcia și chiar dacă nu au fost descoperite în totalitate, ele au o legătură certă.
Până în prezent au fost descoperite o serie de nu mai puțin de 2000 de astfel de tuneluri. Cele mai multe se află în Germania, peste 700 și doar 500 în Austria. Aceste tuneluri prezintă caracteristici bizare, ele sunt joase (1-1,4 metri), înguste, prezentând, adesea, o secțiune ovală. Ca lungime, ele acoperă, în genere, între 20 și 50 de metri. Unele dintre tunelurile de acest fel sunt unite de către pasaje încă și mai înguste, având doar 40 de centimetri în diametru.
Un alt fapt interesant este că în interiorul acestor tuneluri nu s-a găsit material arheologic, ca și cum nu ar fi fost folosite niciodată.
Atunci când vine vorba despre originea lor, arheologii nu au niciun răspuns cert. De cine au fost construite și cu ce scop? Legendele ne spun că în trecutul îndepărtat pe Terra au trăit ființe bizare, care pot fi asemănate cu gnomii. Acestea au săpat mii de kilometri de tuneluri și le-au folosit pentru a se adăposti de inamici. Nu se poate spune ce fel de tehnologie s-a folosit pentru a săpa în piatră, dar este limpede că nicio ființă, oricât de puternică ar fi fost, nu ar fi putut să sape cu mâinile goale sau chiar cu ghearele.
Pe de altă parte, există o altă teorie care atribuie tunelurile unor oameni erudiți. Aceștia le-ar fi folosit pentru a străbate distanțe foarte mari ca să nu fie văzuți de nimeni. Această teorie este de-a dreptul ciudată, pentru că acei oameni nu ar fi avut uneltele necesare în Epoca de Piatră pentru a săpa în stâncă.
Concluzia este una singură, tuneluri de tip erdstall reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale continentului nostru. Ele nu pot fi atribuite niciunei civilizații și nu pot fi datate cu exactitate. Cu atât mai puțin, nu s-a descoperit nicio urmă de material arheologic în aceste tuneluri, fie ele oase, schele, mumii sau chiar unelte antice.
Sursa: efemeride