Ne place să ne simțim frumoase și seducătoare. Dar știm cu ce preț?

buze rujate

loading...

Un ruj seducător, cu o culoare care ne stă bine, ne face să ne simţim mai frumoase şi mai atrăgătoare! Suntem însă sigure că acest secret al frumuseţii nu ascunde pericole? Un studiu recent a arătat cum multe rujuri conţin metale periculoase pentru sănătate. Plumb, cadmiu sau crom – se ascund în rujul de pe buzele noastre.

Ce se întîmplă cu stratul de ruj care ne acoperă delicat buzele în timpul zilei? Mare parte din acesta este….înghiţit chiar de noi sau de către curajoşii bărbaţi care sărută buzele pline de ruj ale atrăgătoarelor partenere. O altă parte ajunge pe faţă copiilor noştri.

Multe femei ajung astfel să se rujeze de mai multe ori pe zi. Rujul consumat ajunge în stomac şi de acolo în întregul organism. Deci consumăm o anumită cantitate de rujuri în fiecare zi!

Ce efect are acest lucru asupra sănătăţii?

Un studiu recent a dus la descoperirea unor metale grele în rujuri.

Cercetătoarea Kathrine Hammond de la UC Berkeley a analizat 32 tipuri de rujuri diferite şi a găsit cantităţi de plumb, cadmiu aluminiu şi crom. De exemplu plumbul a fost descoperit în 75% din rujuri iar 30% conţineau cantităţi de crom preocupante. Cercetătoarea nu a dezvăluit numele mărcilor rujurilor studiate, deoarece nu dorea că să se ajungă la concluzia că mărcile care nu erau pe lista ar fi fost sigure.

Ce efecte au aceste metale asupra organismului, de ce este periculos să le înghiţim?

Cadmiul este reţinut în rinichi şi poate genera probleme renale, mai ales la cine are deja o sensibilitate de acest gen. De exemplu femeile care sunt în dializă riscă folosing rujuri cu cadmiu – întrucât rinichii lor sunt deja extrem de sensibili şi stresaţi.

Cromul poate să genereze cancer la stomac – deci la rândul lui este periculos şi ar fi bine să fie evitat.

Plumbul are şi el efecte foarte nocive asupra organismului.

Aţi luat în mâna un ruj şi citiţi conţinutul? Nu veţi găsi metale grele pe listă! Cum una că asta? Datorită faptului că aceste metale sunt considerate drept contaminanţi (deci nu ingredienti de baza) firma care produce rujul nu este obligată să declare prezenţa acestora.

Cum de ajung aceste metale în ruj? Este foarte probabil că să fie prezente în pigmenţii folosiţi întrucât intensifică culorile şi le fac mai strălucitoare.

Din păcate atunci când cumpărăm un ruj nu putem ştii dacă acesta conţine plumb, cadmiu sau alte metale grele şi nu avem nici o posibilitate să aflăm acest lucru (decât dacă facem analize de laborator complicate precum a făcut Kathrine Hammond).

Ce putem face? Singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să evităm pe cât posibil un consum exagerat. Adică e bine să ne rujăm doar o dată pe zi, sau în situaţiile speciale. Cine are obiceiul să se rujeze de îndată ce a dispărut stratul gros de ruj de pe buze ar fi bine să se gândească şi la sănătate – otrava de pe buze poate ajunge în stomac şi de acolo în organele noastre vitale sau în oase şi poate duce la apariţia unor patologii grave.

Este bine să evităm pe cât posibil să pupăm copiii cu rujul pe buze – organismul lor este extrem de sensibil şi trebuie evitat să ajungă să înghită ruj.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *