Obstretică sau obstetrică? Tu știi care este forma corectă?

gramatica

loading...

Substantivul din titlul articolului, chiar dacă este unul specializat pentru domeniul medicinei, face parte din vocabularul curent, dat fiind faptul că, în orice policlinică sau spital, există cabinete/secţii, care poartă această denumire şi la care apelează nenumărate persoane.

Este însă surprinzător că foarte mulţi vorbitori de limba română îl pronunţă greşit. Aşadar, obstretică sau obstetrică? Mai mult, într-un Dicţionar de termeni medicali (prin urmare, o lucrare concepută şi publicată de persoane specializate şi familiarizate cu domeniul) am găsit această explicaţie: Obstretica este o ramură a medicinei care are ca domeniu de activitate sarcina, naşterea şi perioada care urmează naşterii. Explicaţia este corectă, nu şi denumirea ramurii ştiinţifice vizate de acest articol.

Trebuie ştiut că singura formă corectă a acestui substantiv este obstetrică (din franţuzescul obstétrique) – Ramură a chirurgiei care se ocupă cu fiziologia și patologia sarcinii și a nașterii, precum și cu asistența în timpul nașterii și în perioada de lăuzie (DEX).

Cu siguranţă, aceasta precizare ar putea fi utilă nu numai pacienţilor care caută sau ajung la un specialist în Obstetrică, dar şi medicilor care intră în fiecare zi în cabinetul în care îşi desfăşoară profesia şi citesc, cu seninătate, pe plăcuţa amplasată pe uşă sau pe ecusonul prins pe halat, varianta greşită obstretică. Ţine de domeniul absurdului să te şcoleşti ani de zile pentru o profesie şi să nu afli, până la final, măcar denumirea corectă a domeniului – obstetrică.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *