OMERTA. Ce nu știai despre jurământul mafioților

omerta1

loading...

Filmele “The Godfather” sau “La Piovra” sunt celebre. Imperiul mafiei a fost prezentat din multe puncte de vedere, insa putini cunosc detalii despre aceasta organizatie si implicatiile ei in sfera afacerilor ilegale si criminalitate.

Mafia, sau asa cum mai e cunoscuta “Cosa Nostra”, reprezenta o organizatie criminala secreta italiana, care s-a dezvoltat la jumatatea secolului al XIX-lea in Sicilia. Datorita valului de emigranti de aici, aceasta s-a extins pana in Statele Unite si Australia. Conform istoricului Paolo Pezzino, mafia este o organizatie care nu tinde doar sa activeze in anumite domenii de interes criminale, ci si sa isi impuna autoritatea asupra anumitor autoritati publice in teritoriile pe care vor sa le controleze.

Mai multi membri ai acestei organizatii sustineau ca denumirea ‘mafia’ este mai mult o inventia literara. Adevaratul nume este “Cosa Nostra”. Cei care apartineau organizatiei nu erau neaparat considerati criminali, ci, dimpotriva li se atribuiau calitati precum onoarea. “Mafiosi” insemnand om de onoare, Mafia reprezenta mai degraba o atitudine decat o grupare cu intentii indoielnice.

Istoricii au discutat indelung despre provenienta mafiei. Multi au sustinut ca aceasta are radacinile inca din era medievala. Este posibil ca organizatia sa se fi format in secolul al XV-lea ca societate secreta, pentru a apara si proteja interesele locuitorilor din Sicilia de cele catalane. Insa exista prea putine dovezi istorice care sa sustina aceasta teorie. De asemenea, exista unele teorii conform carora mitul “Robin Hood” a fost intretinut de primi mafioti, pentru a castiga increderea sicilienilor.

Dupa revolutiile in 1848 si 1860 Sicilia a fost cuprinsa de haos, timp in care benzile de mafioti au inceput sa se dezvolte si sa se organizeze din ce in ce mai bine. Zona initiala de actiune a fost Palermo, insa aria s-a extins rapid in tot vestul Siciliei. Astfel, adevaratul inceput al mafiei in forma pe care o cunoastem azi il reprezinta jumatatea secolului al XIX-lea.

Structura prin care mafia era organizata poate semana cu modul in care azi sunt organizate marile corporatii.

In ceea mai inalta pozitie se afla “Capo di Tutti Capi” sau seful tuturor sefilor. Mai exista “Capo di Capi Re”, un titlu de respect acordat seniorilor, membri retrasi din activitate, semnificand regele sef al tuturor sefilor. Urmatoarea pozitie in ierarhie era Don-ul sau “Capo Crimine”, acesta fiind seful unei familii criminale. Don-ul avea ca om de incredere un “Capo Bastone”, subalternul sau. Pe langa acestia existau “Consiglieri” sau sfatuitorii, “Caporegime”, “Sgarrista” sau “Soldati”, “Picciotto” si “Giovane D’Onore”.

Omerta sau Codul Tacerii

Cei care se implicau in structurile mafiote depuneau un juramnt prin care acceptau sa nu coopereze in niciun fel cu autoritatile statului in cazul in care ar fi ajuns in custodia acestora pentru diverse fapte. Conform regulilor stabilite de Mafia, incalcarea Omertei se pedepsea cu moartea. O prejudecata des intalnita este ca Mafia ar fi conceput Codul Tacerii, cand, in fapt, sicilienii i-au stabilit regulile inainte de aparitia Cosa Nostra.

Se crede ca originea termenului „omerta” este spaniola, provenind de la ‘hombredad’ care semnifica alianta sau fraternitate, pe filiera siciliana, de la cuvantul ‘omu’ (barbat). Din alte puncte de vedere, termenul provine din latinescul ‘humilitas’ care a devenit ‘umirta’ si apoi ‘omerta’ in cateva dialecte italiene.

Omerta este un juramant care „sigileaza” buzele mafiotilor, chiar si in cazul sustinerii propriei nevinovatii. Legenda spune ca primele cuvinte adresate de un mafiot ranit celui care l-a incarcerat, au fost: “Daca traiesc, te ucid, daca nu traiesc, te iert”.

La inceputul anilor 1980 a inceput razboiul impotriva Mafiei. Acesta a fost alimentat in special de Don Salvatore Riina si subalternii sai. Pentru ca nivelul de control al organizatiei asupra sistemul public ajunsese la un nivel extrem de ridicat, se impuneau masuri speciale. Conflictul dintre autoritati si mafia s-au soldat cu cateva asasinate in randul politicienilor, sefilor politiei si magistratilor.

Primul mare cap al mafiei care a colaborat cu autoritatile a fost Tommaso Buscetta. Acesta a pierdut un numar mare de aliati si a fost nevoit sa se destainuie procurorului Giovanni Falcone, in anul 1983. Incalcarea “Omertei” (juramantul Mafiei) de catre Tommaso Buscetta a dus la un proces record in care au fost emise mai multe sute de condamnari.

Dupa proces, Falcone a fost asasinat impreuna cu mai multi procurori care instrumentasera cazurile de judecare a mafiotilor. Aceste asasinate au condus la revolta populatiei si la intrarea in colaps a guvernului. In urma presiunilor facute de populatie, Salvatore Riina a fost arestat in 1993.

Marea ruptura in Mafia s-a produs intre liderii care au fost inchisi si cei care nu au primit nicio condamnare. Cei din inchisoare inca reusec sa controleze o mare parte din afaceri, desi sunt tinuti sub supraveghere foarte stricta, iar contacul cu exteriorul este limitat la maximum.

Desi cu forte slabite in urma arestarilor efectuate, Cosa Nostra continua sa existe. La sfarsitul anilor ’90 se estima ca mafia controla aproape integral traficul de droguri. In 2006 se estima ca mafia moderna inca mai controleaza peste 80 % din traficul de cocaina importata in Europa.

Sursa: yuppy.9am.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *