Cel mai mare și bine păzit secret al creștinismului – dispariția tăblițelor cu cele 10 porunci
Chivotul Legii, preţiosul cufăr care conţinea tăbliţele cu cele zece porunci, dar şi vasul de aur din care se hrăneau evreii în drumul lor prin pustiu au dispărut în anul 586 înainte de Hristos.
Chivotul Legii reprezintă una dintre cele mai căutate relicve biblice, adăpostind tăblițele cu cele 10 porunci scrise de Dumnezeu și primite de Moise. Locul în care s-ar afla acest cufăr sacru, de o importanță deosebită pentru lumea creștină, nu se cunoaște cu exactitate nici până în zilele noastre. Misterul se adâncește, în condițiile în care mai multe popoare au susținut că se află în posesia acestuia…
Chivotul Legii sau al Legământului este menționat de mai multe ori în Sfânta Scriptură. Vechiul Testament ne spune că acel cufăr era confecționat din lemn de salcâm și placat cu aur, având o lungime de doi coți și jumătate, respectiv 1,25 metri, și o lățime de un cot și jumătate, adică 0,75 centimetri. Totodată, capacul acestuia era realizat din aur, fiind împodobit cu doi heruvimi cu aripile întinse. Acesta mai adăpostea vasul de aur cu mană cerească, din care s-au hrănit evreii în pustiu, și toiagul de lemn al lui Aaron, care a înmugurit.
Evreii purtau cu ei Chivotul Legii chiar și atunci când plecau la luptă, crezând că le va aduce victorii. Pentru a le arăta că nu chivotul îi face biruitori, ci credința, Dumnezeu a îngăduit ca acest cufăr să ajungă în posesia filistenilor. Timp de câteva luni, aceștia au avut parte de numeroase nenorociri, așa că au înapoiat cufărul. Până în anul 586 î. Hr, Chivotul Legii a fost păstrat în templul lui Solomon din Ierusalim.
UNDE SE AFLĂ? DEZVĂLUIREA UNUI ÎNALT IERARH
În anul 586 î.Hr., Chivotul Legii a dispărut fără urmă, însă nu există nicio menționare că ar fi fost distrus. Înainte de distrugerea templului lui Solomon de către babilonienii, prețiosul cufăr a fost ascuns. “Sfântul Prooroc Ieremia, luând cortul, Chivotul Legii şi cele dintr-însul, împreună cu cei ce urmau după dânsul, preoţi şi leviţi, le-au pus în muntele acela în care, odinioară, suindu-se Sfântul Prooroc Moise, a văzut pământul făgăduinţei şi acolo a murit şi s-a îngropat. În acel munte Sfântul, Ieremia a aflat o peşteră, în care a pus Chivotul, astupând uşa cu pietre şi pecetluind-o cu numele lui Dumnezeu, scriind şi însemnând cu degetul slovele în piatră, ca şi cu un condei de fier, pentru că piatra cea tare, la degetul lui cel ce scria, s-a făcut moale ca ceara; iar după scriere s-a întors la tăria ei şi s-a făcut ca o scobire de fier acel loc, care este în pustiu între doi munţi şi în care zac îngropaţi Moise şi Aaron. Şi a zis Ieremia către cei ce erau de faţă: «(…) Şi pe tăbliţele cele din chivot, nimeni din preoţi sau din prooroci nu le va scoate, fără Aaron cel plăcut lui Dumnezeu. Iar în ziua Învierii va ieşi sicriul din piatra cea pecetluită şi se va aşeza pe muntele Sionului»”, scrie în volumul al IX-lea din seria “Viețile Sfinților” (Editura Episcopiei Romanului). Astfel, o posibilă locație ar fi Muntele Nebo din Iordania.
În urmă cu mai mulți ani, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene, Abuna Pauolos, a spus, în timpul unei vizite la Vatican, că prețiosul Chivot al Legii se află în Etiopia. “Chivotul Legii se află în Etiopia de mai multe secole şi nimeni nu ştie pentru cât timp” , a fost dezvăluirea făcută de Patriarhul Abuna Pauolos, care a adăugat că l-a văzut cu ochii lui și că starea acestuia este bună. Ulterior, s-a spus că misterioasa relicvă s-ar afla în Capela Tablelor din orașul Aksum, încă din 1960, fiind ținută în mare taină. Totodată, și israelienii au susținut că se află în posesia Chivotului Legii.
De-a lungul timpului au existat numeroase speculații privind posibilele locații în care se află Chivotul Legii, printre care și Catedrala Notre-Dame din Franța și insula Thassos din Grecia. De asemenea, și celebrul personaj Indiana Jones a pornit pe urmele Chivotului, Steven Spielberg regizând, în 1981, filmul “Indiana Jones și căutătotii arcei pierdute”, bazat, ce-i drept, pe speculații și ficțiune.
Sursa: dezvaluitorul.ro