Realitatea ”Jurământului lui Hipocrate”

hipocrate

loading...

Hipocrate este considerat astăzi a fi părintele medicinei, duşmanul superstițiilor, pionierul raționalităţii și izvor de înțelepciune eternă. Statui și desene îl arată cu o frunte brăzdată, gândindu-se adânc cum să-şi vindece pacienţii.

Dar, cel mai faimos lucru legat de numele lui este aşa-zisul “Jurământ al lui Hipocrate”, adoptat de către medici, care promit să susțină standarde etice înalte în profesia lor. Însă oare câţi ştiu faptul că, de fapt, “Jurământul lui Hipocrate” nu are nimic de-a face cu Hipocrate?

Adevăratul Hipocrate

Realitatea este că nu doar “Jurământul”, dar şi alte 60 de alte tratate antice grecești de medicină pe care le numim “corpusul lui Hipocrate”, sunt toate anonime. Ele au fost scrise pe parcursul mai multor secole, în diferite dialecte grecești. Ele au, de asemenea, idei diferite despre corpul fizic și vindecare. În concluzie, e clar faptul că aceste tratate nu puteau să fie scrise toate de un singur om.

Filozoful Platon a fost singurul contemporan care l-a cunoscut pe Hipocrate cel real din spatele miturilor. De la Platon știm faptul că Hipocrate venea din insula Cos, în apropiere de Turcia, predând medicina pentru o taxă. El a fost un “Asclepiad” – ceea ce ar putea însemna că el s-ar fi coborât din familia zeului medicinei, Asklepios, sau pur și simplu era un “vindecător”.

Altceva ce puteţi citi despre Hipocrate a fost inventat. Nu există date înregistrate despre existența sa, deşi Platon l-ar pune ca trăind în jurul anului 430 î.Hr.

Hipocrate este un exemplu clar despre dorința oamenilor de a crea o legendă. Diferite tratatele medicale din Grecia antică au fost scoase și unite, pentru a crea personalitatea sa și, mai târziu, o întreagă biografie. Apoi, au fost creaţi arbori genealogici pentru Hipocrate, speculându-se, fără nicio dovadă, educația și caracterul său. Astfel, dacă ne-am imaginat de Hipocrate ca fiind o persoană grijulie și atentă, acest lucru e pentru că unele tratate antice grecești vorbesc despre respectarea pacienţilor.

Din tratatul “Despre bolile sacre”, aflăm că toate convulsiile nu vin de la zei, ci de la un dezechilibru în organism; aşadar, ne-am gândit la Hipocrate ca fiind o persoană care a respins orice superstiție. Și pentru că un tratat supraviețuitor este “Jurământul”, ne-am imaginat că Hipocrate este un personaj legat de standarde morale înalte.

Aşadar, “Jurământul lui Hipocrate” pe care medicii îl depun n-ar mai trebui să se cheme aşa. Dar, mai putem oare schimba ceva din subconştientul colectiv?

sursa: basarabialiterara.com.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *