Remediu contra cancerului, descoperit din greșeală. Cercetătorii jubilează

cancer

loading...

Cercetătorii danezi ar fi găsit accidental o metodă de a dezvolta un tratament universal împotriva cancerului, după ce au descoperit că anumite proteine de malarie ar putea fi utilizate ca o armă foarte eficientă împotriva acestei boli, potrivit de independent.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga doreau să găsească o modalitate de a le proteja pe femeile însărcinate împotriva malariei, boala ce poate produce o serie de probleme medicale severe, deoarece atacă placenta. Însă ei au descoperit că proteinele de malarie pot să atace în același timp și cancerul. Potrivit acestora, noua metodă ar fi eficientă în cazul a 90% din tipurile cunoscute de cancer.

Oamenii de știință au combinat un fragment de proteină, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxină. Fragmentul poate fi introdus ulterior în celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugând celulele tumorale.

Cercetătorii danezi au descoperit că în ambele cazuri proteinele de malarie se atașează de același carbohidrat. Noul tratament ar putea exploata similaritățile dintre cele două situații.

Acel carbohidrat asigură o creștere rapidă a placentei. Cercetătorii au arătat, odată cu noua descoperire, că acesta asigura aceeași funcție și în cazul tumorilor – iar parazitul malariei se atașează de celulele canceroase exact în același mod, putând apoi să le distrugă.

Oamenii de știință căutau de foarte mult timp o metodă care să le permită o modalitate de a exploata similaritățile dintre placentă și tumori.

„Timp de decenii, oamenii de știință au căutat similarități între creșterea placentei și a tumorilor. Placenta este un organ, care, care într-un interval de câteva luni, crește de la câteva celule până la un organ care are o greutate de aproximativ un kilogram, furnizând embrionului oxigen și nutrienții necesari într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac același lucru, cresc cu agresivitate, într-un mediu relativ străin”, a spus Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

Metoda a fost deja testata pe celule și pe șoareci cu cancer, constatările fiinde descrise într-un articol publicat în revista Cancer Cell. Cercetărorii speră ca primele teste pe pacienți umani să fie realizate în următorii patru ani.

„Întrebarea principală este dacă această metodă va funcționa și în corpul uman și dacă corpul va putea tolera dozele necesare fără a dezvolta efecte adverse. Noi suntem optimiști deoarece proteina pare să se atașeze doar de un carbohidrat ce se găsește doar în placentă și la tumorile canceroase”, declară Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

În testele efectuate pe șoareci cercetărorii au implantate trei tipuri diferite de cancer umane. Metoda savanților danezi a redus cu trei sferturi tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin, a eliminat complet cancerul de prostata în cazurile a doi dintre cei șase șoareci și a reușit să păstreze în viață cinci din cei șase șoareci care aveau cancer osos metastazat, în comparație cu grupul de control, în cadrul căruia toate animalele cu cancer au murit.

„Am separat proteina de malarie, care se atașează singură de carbohidrat și ulterior am adăugat o toxină. Efectuând teste pe șoareci, am fost în stare să demonstrăm faptul că combinația dintre proteine și toxine distruge celulele canceroase”, a arătat Mads Dauggard, cercetător la Universiteatea British Columbia din Canada, unul dintre oamenii de știință implicați în această cercetare.

Sursa: publika.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *