Viziunile apocaliptice, moda ce alungă plictiseala cotidiană
Poate ca nu exista om care sa nu fi auzit de asa-zisele viziuni apocaliptice, de prezicerile unor persoane, mai mult sau mai putin credibile, cu privire la sfarsitul lumii, preziceri care au fost de indata preluate de producatorii de la Hollywood, ce au ecranizat pana si ineptiile paranoice, ce-i drept, spectaculoase. Si incasarile au fost pe masura viziunilor, a teoriilor, producatorii gandindu-se deja la o continuare. Sa ne apuce si rasul: ori nu le-a iesit bine primul sfarsit al lumii, ori intentioneaza sa-i omoare si pe martieni?
Intrebarea noastra este pe atat de justificata, pe cat este si dorinta unora de a se imbogati pe seama unor oameni creduli si tematori din fire, dar poate si cumplit plictisiti. De fapt, aceste viziuni despre care vorbim sunt demne de un scenariu de Hollywood si nu putem sa nu recunoastem ca unele, pe langa faptul ca sunt spectaculoase, vand si foarte bine, succesul la public explicandu-se, fara doar si poate, prin dorinta oamenilor de a afla mai multe, de a se transpune cumva in acea lume la capatul careia se afla, din nefericire, Apocalipsa, desi acest termen din urma are cu totul si cu totul alte semnificatii.
Interesant este ca multi au speculat potentialul acestor viziuni si, asa cum era si normal sau poate nu, au inceput sa lanseze tot felul de teorii, care mai de care mai absurde, unele chiar bazate, chipurile, pe fundamente solide, pe alte teorii, care, la randul lor, au fost dezvoltate de cele mai inaintate civilizatii ale omenirii.
Aici, este cazul civilizatiei mayase; conform prezicerilor acestei civilizatii, sfarsitul lumii avea sa vina in 2012, cand se va termina un ciclu indelungat.
Curios este ca poate cel mai important detaliu a fost omis de sustinatorii acestei teorii si anume ca, odata ce acest ciclu mayas se va incheia, va incepe un altul, ce-i drept, diferit si cu incercari de toate felurile, desi multi au sustinut ca noul ciclu va fi, poate, unul al pacii.
Bineinteles ca teoriile sunt multe, oamenii care nu se dau in laturi de la a lansa cate o teorie, iarasi, sunt multi, insa un lucru e cert: aceste viziuni apocaliptice vand foarte bine. De pilda, o buna parte din oamenii de publicitate, care pana la urma se afla in spatele unor branduri puternice sau nu, spuneau ca proportiile pe care o astfel de viziune le capata la un moment dat sunt enorme, cu atat mai mult cu cat milioane de oameni discuta despre subiect si, desi afirma ca nu cred o iota, parca in clipa cu pricina asteapta sa se intample ceva, orice, numai sa-i rupa, intr-o oarecare masura, de cotidian.
Poate acesta este si scopul acestor viziuni: oamenii se plictisesc cumplit, criza economica mondiala a devenit un subiect mai mult sau mai putin desuet, conspiratiile de altadata nu mai sunt ce erau odata, vedetele care tineau primele pagini ale ziarelor au imbatranit si ele si despre altceva mai putem vorbi, decat despre venirea sfarsitului lumii…
Un alt exemplu este cel al zilei de 11.11.2011, orele 11:11, despre care s-a spus ca va aduce multe schimbari. E drept ca si coincidentele anexate acestor cifre sunt inductive si ne pot determina chiar sa ne punem un semn al intrebarii.
Ceea ce deja devine un fenomen astazi, maine va deveni, dupa cum deja a inceput sa se observe, un obicei, o moda sau o tendinta la care toti oamenii, intr-un final, vor adera. Fie ca aceste viziuni sunt insotite de altele, la randul lor, fie ca doar sunt lansate precum grenadele, zvonurile se raspandesc repede, ca mai apoi, toti sa asteptam sfarsitul lumii din weekend.
Si ca tot am ajuns la aceasta chestiune, interesant de urmarit este ca mare parte din calamitatile naturale, din atacurile teroriste s-au petrecut in weekend. Aceste coincidente nu sunt usor de inteles, insa daca facem apel la ratiune si luam in seama zvonurile din ultimul timp conform carora sfarsitul lumii ar veni in curand, am spune ca cei care au lansat aceste zvonuri, in timpul saptamanii, lucreaza foarte mult, asadar, acele persoane, familisti convinsi, si-au dorit, cel mai probabil, sa-i prinda sfarsitul lumii acasa, in sanul familiei, band un pahar de vin. Dincolo de orice glume, aceste asa-zise viziuni apocaliptice au mai existat si in trecut.
Ba chiar cei mai indranzeti conspirationisti au intors pe toate partile predictiile lui Nostradamus sau ale Babei Vanga, pentru a gasi pana si cel mai mic cuvant de care sa se lege in sustinerea unei astfel de teorii. Nu putem omite nici profetii digitali, care, iarasi, au prezis ca timpurile care se apropie vor fi, poate, cele mai grele din istoria omenirii.
Baba Vanga a prezis ca Statele Unite ale Americii vor fi conduse de un presedinte de culoare, la inceputul crizei economice. Exact. Si-acum, va intrebati probabil: chiar acestea au fost cuvintele ei? Bineinteles ca nu. Ca orice predictie, ea este ambigua, intr-atat de mult, incat fiecare sa ia exact sensul pe care-l cauta.
In sfarsit, un lucru e cert: daca aceste viziuni vor continua, si vor continua, vanzatorii de suveniruri vor face averi, filmele de la Hollywood vor avea incasari record. Chiar si asa, ceea ce nu ne lasa sa dormim este curiozitatea: care vor fi urmatoarele viziuni apocaliptice? Totusi, doar nu va asteptati sa ramanem doar cu Sfarsitul lumii din 2012. Ar fi o dezamagire cumplita.
Sursa: destepti.ro