Totul despre responsabilitate

Responsabilitate

loading...

Una dintre primele lecții care ne-au fost întipărite în minte este aceea de a ne ține cuvântul dat. A fi responsabil este „un buton” puternic pentru oricare dintre noi. Ne simțim obligați să facem aproape orice asupra căruia convenim sau ne dăm acordul, indiferent cât de dificil ne este mai târziu. Cunoscând puterea responsabilității, o persoană ce se pricepe la a convinge va determina auditoriul său să își ia angajamente.

A reuși să faci persoana pe care încerci să o convingi să fie de acord cu pașii următori în mod concret și orientat în timp este cea mai bună modalitate de a crea dorința de a deveni responsabil. În aproape orice tranzacție persuasivă, la final se obține promisiunea unor pași următori, indiferent de nivelul de angajament.

Atunci când strădaniile tale de a convinge încep să o ia într-o direcție pe care nu o dorești, de obicei le readuci pe drumul cel bun amintind de angajamentele luate. Acest fapt este aplicabil mai ales în cazurile în care persoana nu și-a respectat partea ei din înțelegere. De multe ori, doar simplul fapt de a aduce conversația într-un mod foarte practic înapoi în acel moment, cum ar fi ceva de genul: „Am convenit că eu voi face asta și tu vei face așa. Eu mi-am îndeplinit partea de înțelegere – există ceva anume ce te împiedică să urmezi partea ta? Te pot ajuta cu ceva în acest sens?”, presiunea de a-ți îndeplini datoria revine foarte repede.

Sursa: Dave Lakhani, „Persuasiunea – arta de a obține ceea ce vrei”, ed. Amaltea, 2009

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *