Un cutremur în România de peste 6 grade, așteptat în 2017

cutremur ro

loading...

Valul de cutremure început în decembrie produce o oarecare neliniște. Să ne așteptăm la un cutremur în România de peste 6 ? Ar fi devastator.

Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a lansat un avertisment șoc pentru români.

Acesta susține ipoteza emisă de seismologii britanici şi americani în mai multe tratate de specialitate, care spun că în anul 2017 este foarte probabil să se producă un cutremur de mare magnitudine în România.

„Ce spuneau ei (seismologii britanici şi americani – n.r.) despre 2017 e un lucru care se repetă de câţiva ani.

Într-adevăr, există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6”, a declarat Mircea Radulian.

Afirmațiile au fost făcute în contextual în care, un cutremur cu magnitudine 5,1 a avut loc în urma cu câteva zile, la ora 17.08, fiind resimţit şi în Bucureşti.

Ulterior, INFP a revizuit magnitudinea seismului la 5. Şase minute mai târziu, a avut loc un al doilea cutremur, cu magnitudinea 3.

CARACTERISTICILE CUTREMURELOR ÎN ROMÂNIAPE TERITORIUL ROMÂNIEI SE MANIFESTĂ, ÎN FUNCŢIE DE ADÂNCIME, MAI MULTE CATEGORII DE CUTREMURE:

•superficiale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 0 şi 5 km de la suprafaţa pământului;

•crustale sau normale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 5 şi 30 km de la suprafaţa pământului, ajungând până la 60 km în zona Vrancea;

•intermediare – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între60-70 km şi 100-220 km de la suprafaţa pământului, specifice numai zonei Vrancea.

Cele mai puternice şi care afectează o arie întinsă sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curbura munţilor Carpaţi, în zona Vrancea. Potrivit cercetărilor specialiştilor, seismele intermediare din Vrancea nu cauzează pagube materiale clădirilor construite în ultimii ani (excepţie fac clădirile deja avariate ori care sunt vulnerabile în vreun fel).

Sursa: efemeride.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *