Un fenomen pe care nu-l poți preveni și care poate avea urmări grave
Tulburarea neuropsihiatrică de dezvoltare a copilăriei se numește autism. Așa că starea patologică care se manifestă prin executarea inconștientă a unor activități în timpul somnului poartă numele de somnambulism. De ce are loc fenomenul? Nimeni nu știe! Însă aparent predomină în rândul copiilor și în general, în rândul persoanelor care se află în stările cele mai adânci de somn, respectiv nivelele trei și patru.
În acea stare de somn, activitatea creierului are cea mai slabă frecvență comparativ cu starea REM (Rapid Eye Movement), în care creierul este foarte activ. Din acest motiv, în starea REM au loc majoritatea viselor, cât și fenomenul cunoscut sub denumirea de paralizie în somn. Paralizia în timpul somnului are loc atunci când oamenii devin conștienți, însă mușchii lor rămân în starea de relaxare. Atunci persoanele care trec prin acest lucru, au și halucinații demonice.
Kenneth Parks este cel mai cunoscut criminal somnambul. Acesta a condus 23 km până la casa soacrei sale, pe care a înjunghiat-o și a ucis-o ulterior. În cele din urmă, a fost scutit de toate acuzațiile pe motiv că incidentul a avut loc în timp ce el dormea. De obicei, cel care experimentează somnambulismul nu poate povesti ce i s-a întâmplat în timpul nopții. Iar cei care experimentează fenomenul rapid eye movement sau paralizia în somn își aduc aminte evenimentul cu lux de detalii.
O fată din Dulwich, în vârstă de cincisprezece ani, a adormit adânc. Atât de adânc, încât s-a urcat inconștientă în vârful unei macarale și a început să meargă spre marginea ei. Din fericire, a fost salvată de trupele speciale printr-o operațiune ce a durat mai bine de două ore și a fost adusă la sol cu ajutorul unei scări hidraulice.
Partea dificilă este cum să trezești o persoană somnambulă, mai ales într-o situație asemănătoare cu acest caz. Un sfat comun este să conduci persoana respectivă către patul acesteia, deoarece recăpătarea cunoștinței brusc poate duce la stări de violență și confuzie din partea somnambulului.
Diagnosticul de somnambulism se pune în urma istoricului medical și al examenului fizic. Din păcate, nu există metode de prevenire a somnambulismului, singurele recomandări date de medic fiind odihna din plin și eliminarea stresului.
Sursa: Science facts