Varianta greșită sună mai bine decât cea corectă? Cele mai dese greșeli gramaticale
Motivul pentru care unele greșeli gramaticale apar atât de des în scris și în vorbit are de-a face cu faptul că de multe ori media, în diversele sale forme, promovează formule și exprimări greșite. Multe dintre aceste greșeli nu pot fi corectate consultând un dicționar de limba romană, ci trebuie identificate și înlăturate prin promovarea și popularizarea variantelor corecte.
Degenerarea limbii este un fenomen real care ia amploare în mod special în mediul online, unde exprimarea incorectă din punct de vedere gramatical, prescurtările și erorile intenționate de ortografie sunt la ordinea zilei.
Debut – este un cuvânt folosit des în mod special în media, însă, conform definiției sale așa cum se găsește într-un dicționar de limba română, cuvântul este folosit greșit în cele mai multe cazuri. Conform definiției, debut înseamnă: „început, intrare într-o activitate, intrare într-o profesie”. Cu toate acestea, cuvântul se întâlnește adesea în expresii de genul „debutul anului școlar” sau „debutul sezonului”.
Locație – un alt substantiv care crește recent în popularitate este substantivul „locație” care, conform unui dicționar online, înseamnă „luare în folosință pentru un timp determinat și în anumite condiții, forma de contract de închiriere, chirie”. Conform definiției sale, acest cuvânt nu poate și nu trebuie să fie folosit ca sinonim pentru „spațiu” sau „loc” așa cum este des întâlnit în expresii ca „locația concertului” sau „ne-am dat întâlnire la locație”.
Datorita și din cauza – alte două greșeli gramaticale făcute des de români au legătură cu înlocuirea lui „datorită” cu „din cauza” și viceversa. În general, „datorită” este folosit în locul prepoziției „din cauza”, aceasta din urmă fiind tot mai rar întâlnită. Diferența dintre cele două este de nuanță și extrem de importantă în context: „datorită” are sens pozitiv, iar „din cauza” se folosește cu conotație negativă. Din acest motiv exprimarea „am întârziat datorită traficului” este greșită, varianta corectă fiind „am întârziat din cauza traficului”. Un exemplu al prepoziției „datorită” folosite corect este propoziția: „Datorită sprijinului tău, am terminat proiectul la timp”.
Membri sau membrii – problema i-urilor dă mare bătaie de cap vorbitorilor de limba romană, iar substantivul „membru” este unul dintre cele mai elocvente exemple. Este corectă atât varianta „membri” cât și varianta „membrii” ca plural al substantivului „membru”, cu mențiunea ca diferența se face la articulare, astfel „membri” este varianta nearticulată, iar „membrii” este varianta articulata. Astfel, corecte sunt variantele „membrii echipei” și „doi membri”.
Vizavi – este un alt cuvânt care apare într-un dex online cu sens spațial, dar este folosit în limba scrisă și vorbită mult prea des și de multe ori în contextul greșit. „Vizavi de restaurant se afla stația de metrou” este un exemplu de folosire corectă, în context spațial al cuvântului „vizavi”. Pe de altă parte, „vizavi de această problemă” este o exprimare greșită, în această situație „vizavi” trebuie înlocuit cu „față de”, „în privința” sau „în ceea ce privește”.