Există șapte tipuri de inteligență umană. Tu la care excelezi?

inteligenta-umana

loading...

Cele șapte inteligențe umane prezintă diferite aspecte în care oamenii pot excela. Nu toți oamenii sunt la fel, nu toți au aceleași afinități și talente și nu toți au aceleași pasiuni. Ce ar fi dacă aceste trăsături care ne fac să fim diferiți de alți oameni s-ar găsi în interiorul nostru, în constructia noastră spirituală și fizică? Iată în cele ce urmează care sunt cele șapte inteligențe umane și modurile în care se manifestă acestea.

Inteligența emoțională reprezintă cumulul de abilități care au legatură cu relaționarea socială. În cazul acestei inteligențe, un rol important îl au abilitățile de înțelegere și gestionare ale emoțiilor și sentimentelor proprii și ale sentimentelor altora. Oamenii care prezintă acest fel de inteligență înnăscută își pot manifesta și controla emoțiile mult mai bine și îi pot “citi” pe oamenii din jurul lor când vine vorba de sentimente și emoții, putându-și astfel ghida sentimentele proprii și gândirea pentru a obține ce își doresc. Acest tip de inteligență cuprinde și câteva sub-tipuri precum inteligența afectivă, pasională și inteligența sentimentală.

Inteligența biologică reprezintă sistemul automat și organic ce susține funcțiile vitale ale organismului. Această capacitate poate semnala individului diferite probleme biologice sau fizice care pot apărea, corectându-le și vindecându-le. Inteligența biologică ajută la vindecarea deviațiilor și dezechilibrelor din organism, ajutând și la refacerea țesuturilor, a organelor, celulelor și subsistemelor care se află în rezonanță cu inteligențele superioare. Ca și în cazul altor inteligențe umane și în acest caz avem sub-categorii precum inteligența ecologică, inteligența senzorială și inteligența celulară. Fiecare dintre aceste capacități ajută foarte mult la refacerea sistemului biologic uman.

Inteligența intelectuală reprezintă cumulul de poziții pe care individul le poate avea în relație cu rațiunea, acțiunea și gestionarea a ceea ce îl înconjoară într-o manieră eficientă. Relaționarea dintre oameni și poziționarea acestora față de alți oameni au legatură foarte mare cu acest tip de inteligență umană. Prin intermediul acestei capacități, oamenii pot rezolva mai ușor diferite probleme, pot raționaliza mai ușor și au o înțelegere verbală mai ridicată decât alți oameni. Persoanele cu o astfel de capacitate dezvoltată pot reține date mult mai ușor și procesează informațiile mult mai ușor. Acest tip de categorii include subcategorii precum inteligența conștientă, subconștientă și inteligența inconștientă.

Inteligența comunicațională reprezintă capacitatea de a schimba ceva la nivel interior sau exterior prin folosirea exprimării necondiționate. Astfel, persoana își poate da seama de propriile capacități somatice și de metacomunicare sau supracomunicare. Persoanele care au o astfel de inteligență vor putea dezvolta diferite capacități precum clarviziunea, premoniția sau claraudiția. Astfel de persoane se vor descurca foarte bine și la descifrarea codurilor, la paralingvistică și la kinestezie și vor fi mai susceptibile la stimuli audio, vizuali, olfactivi, tactili și gustativi.

Inteligența volitivă reprezintă cumulul de abilități de autenticitate, de luare a deciziilor sincere și de eliberare și evoluție personală. Astfel de persoane sunt în general consecvente și riguroase, gata oricând de luptă și schimbare. Persoanele care au o inteligență volitivă dezvoltată vor avea o imaginație mult mai bine dezvoltată, vor lua decizii mult mai ponderate și își vor asuma mult mai ușor diferite legăminte și jurăminte făcute. Persoanele cu astfel de inteligență sunt distractive, însă realiste, pline de imaginație și sigure.

Inteligența holistică este cumulul de abilități de conștientizare și obținere de răspuns la întrebările existenței umane. Astfel de persoane sunt mai spirituale și se întreabă adesea care este sensul vieții și al morții în relație cu experiențele pe care le pot avea oamenii în timpul vieții. Dezvoltarea personala constă și în practici spirituale sau în ritualuri religioase, în meditații sau contemplare. Acest tip de inteligență prezintă sub-tipurile de inteligență armonioasă, inteligența coerentă și inteligența a rezonanței.

Inteligența spirituală reprezintă capacitatea de a întări caracterul moral și umanist al persoanei și universului, al ființelor și fenomenelor globale, incluzând o serie de concepte care ajung mai departe de lumea materială. Prin inteligența spirituală se caută înțelegerea unor concepte precum mulțumirea, iubirea, toleranța, compasiunea, iertarea sau grija față de oameni. Printre subtipurile pe care le putem găsi în cadrul acestei inteligențe se află inteligența intenției, a eticii sau inteligența discernământului.

Pentru a vă descoperi inteligența umană, trebuie să reflectați adesea asupra experiențelor voastre și ale celor din jur. Pentru a vă simți bine în pielea voastră trebuie să descoperiți secretele succesului, să învățați din eșecuri și să vă dezvoltați spiritul critic auto-constructiv. De obicei oamenii învață de la alți oameni, sunt curioși, deschiși la minte și explorează și nu se tem să își ia angajamente. Cea mai ușoară modalitate de a învăța în viață este prin acțiune, reflecție și modelare, însă și prin auto-evaluare și corectare. Astfel, vă puteți descoperi inteligența umană nativă și vă puteți dezvolta și mai mult pe toate ariile, pentru a obține un echilibru fizic, psihic și mental.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *