Nemaipomenita poveste a românului care a trăit 148 de ani

148 de ani

loading...

Maftei Pop este un clujean ce deţine un record pe care, cel mai probabil, nimeni nu îl poate doborî. A trăit 148 de ani, iar dovadă stă certificatul de deces al bărbatului, act în care se menţionează că s-a născut în anul 1804 şi a murit în 1952.

Această informaţie este confirmată inclusiv de primarul comunei Recea Cristur, în care a trăit bărbatul în urmă cu mai bine de 50 de ani, Rus Laurian Alexandru, care spune că documentul este cât de poate de veridic, scrie Adevărul.

„Eu sunt relativ tânăr, am numai 40 de ani şi, vă daţi seama, nu am fost contemporan cu dânsul. Dar am auzit multe poveşti cu privire la dânsul copil fiind. Şi acum în Oşoi, cătunul unde a trăit şi murit, sunt oameni care l-au prins şi îşi aduc aminte de el. Cazul lui a fost intens mediatizat, am înţeles că pe vremea când a trăit l-au vizitat şi medici celebri care s-au minunat de vârsta lui”, povesteşte primarul comunei, citat de gandul.info

Maftei Pop s-a născut în 1804, în Valea Loznei, un sat din judeţul Sălaj şi s-a mutat la 85 de ani în localitatea Oşoi din judeţul Cluj. Bărbatul nu avea şcoală şi presta diverse munci în cătunul unde s-a stabilit, în schimbul alimentelor. 

Bărbatul ar fi fugit din loc în loc toată viaţa, deoarece pe vremea când era cioban, acesta ar fi omorât din greşeală un copil. La Revoluţia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la începerea Primului Război Mondial, bărbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani, scrie Adevărul. A prins şi al Doilea Război Mondial, dar şi instalarea comunismului.

În anii ’50, chiar înainte să se stingă, bărbatul a fost vizitat de academicianul Constantin Ion Parhon, care a şi inclus parte din povestea sa în studiul „Biologia Vârstelor”. La vizita întreprinsă de I.C. Parhon a participat şi Ana Aslan.

Potrivit „Biologiei Vârstelor”, la data examinării, Maftei Pop, care pe atunci avea deja 148 de ani, avea câteva probleme de sănătate: amorţeli la nivelul mâinilor, vedere slăbită, care însă îi permitea distingerea obiectelor şi se apleca cu greutate. Bărbatul nu era cocoşat, iar epiderma prezenta pliuri ca la o persoană de 70 de ani.

Părul îi era albit complet, iar unghiile normale. Avea probleme cu auzul şi impresiona mai ales cu forţa de care dădea dovadă, care pare greu de crezut pentru acea vârstă. Cât despre alimentaţia sa, I.C. Parhon notează că avea o alimentaţie mixtă, în care predomina totuşi laptele, brânza şi mămăliga.

Sursa: adevarul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *