Opt sfaturi pentru a evita pietrele la rinichi

Human Kidney stones medical concept as an organ with painful crystaline mineral formations as a medicine symbol with a cross section with 3D illustration elements.

loading...

„ Un european din zece are sau va avea pietre la rinichi”, spune Organizația Mondială a Sănătății. Mai mici sau mai mari, calculii se formează în rinichi și se elimină, adesea, spontan. Dar evacuarea poate să doară cumplit, iar recidivele sunt frecvente.”

Lichide suficiente

Cu cât urina este mai concentrată (culoare galben închis), cu atât riscul formării de calculi crește. Pentru ca urina să fie suficient diluată (deschisă la culoare, aproape transparentă) trebuie să eliminăm doi litri pe zi, prin urmare, trebuie să bem mai mult de doi litri. Pentru a urina clar dimineața, beți seara un ceai sau apă, și noaptea, de câte ori vă treziți.

Consumați cu moderație alimentele care conțin oxalați

Pietrele la rinichi sunt reflexul felului în care mâncăm. Trei sferturi din calculii renali sunt formați din oxalați de calciu, pentru că mâncăm prea puține vegetale și prea multe proteine animale, zaharuri rapide și sare. Limitați, deci, alimentele foarte bogate în oxalați: cacao, ciocolată neagră, ceai, Coca cola, spanac, urzici, broccoli, alune, migdale, nuci, rubarbă, piper, sfeclă roșie, dovleac…

Limitați sau chiar eliminați proteinele animale

Consumul de proteine animale (carne, pește, ouă, mezeluri) favorizează eliminarea puternică a calciului în urină, ducând la formarea de cristale de oxalați (pietre). Asta contribuie și la producerea de urați, un alt reziduu de calciu. Recomandarea este să nu depășiți 150 g de proteine animale pe zi, la una din mesele principale. Dar dacă vreți să vă vindecați total de rinichi, renunțați la orice fel de proteine animale, măcar 3-4 luni. Apa și regimul de crudități sunt cele mai bune medicamente.

Ușor cu sarea!

Pentru a fi eliminată din organism, sarea face apel la calciu. Cifra ideală: 5 grame de sare pe zi, în plus, nu adăugați niciodată sare în mâncare, față de aceea pe care o conține deja. Limitați mezelurile: au cel mai mare conținut de sare din alimentele de pe piață.

Beți un suc de portocale la micul dejun

Sucul de portocale conține apă, care rehidratează organismul. El conține și citrat, o substanță care previne formarea calculilor. De asemenea, diminuează și acidul din urină, ceea ce e important, mai ales când ai pietre. Singurul punct negativ este conținutul în zahăr: un pahar de suc de portocale echivalează cu 6 bucăți de zahăr cubic. Nu este, însă, indicat, să înlocuiți sucul de portocale cu pastile de vitamina C, pentru că au cantități mari de acid ascorbic, pe care organismul îl transformă în oxalați.

Feriți-vă de zaharurile rapide!

Băuturi acidulate, dulciuri învelite în ciocolată, alcoolul – conțin zaharuri rapide, care favorizează rezistența la insulină. Și cum insulina regularizează eliminarea calciului, asta crește riscul formării de pietre la rinichi.

Alegeți-vă cu grijă băuturile

Singura băutură indispensabilă pentru rinichi este apa. Sunt bune și apele minerale bicarbonate, care previn formarea calculilor urinari. Dar nu depășiți un litru pe zi, fiindcă sunt foarte sărate. Dacă renunțați la lactate, mai bine alegeți o apă minerală cu calciu sau cu magneziu, care previne formarea de cristale. Limitați băutul ceaiului negru (conține mulți oxalați), puneți frână la bere și la vinul alb, bogate în acid uric.

Mâncați vegetale bogate în potasiu

Banane, cartofi, avocado, castraveți, roșii, caise, ardei, prune, pătrunjel… Bogate în potasiu, ele reduc eliminarea de calciu în urină și previn formarea de calculi.

Sursa: Asul verde

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *