Pericolul de la volan pe care nu îl conștientizezi

volan

loading...

O tulburare de somn mai putin cunoscuta este responsabila de unul din 5 accidente rutiere, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii britanici. Sindromul de Apnee Obstructiva in Somn afecteaza un sofer din 20 si provoaca periculoasa „atipire la volan”.

La cercetare au participat mai multi soferi, care au fost testati pe un simulator auto. Cei care sufereau de aceasta tulburare de somn conducereau la fel periculos ca si cei aflati sub influenta alcoolului.

Afectiunea nu le permite sa doarma bine. Muschii gatului se relaxeaza prea mult in timpul somnului, provocand blocarea respiratiei, de aceea ei se trezesc foarte des, simtind nevoia sa respire.

Prin urmare, acesti soferi sunt foarte obositi si predispusi sa atipeasca la volan. De obicei, ei nu stiu ca sufera de apnee in somn, nefiind constienti ca se trezesc foarte des noaptea. Pentru ca nu urmeaza un tratament, riscul de a face un accident rutier este de 6 ori mai mare in cazul lor.

Multe persoane care sufera de apnee sunt supraponderale. Simpotomele cele mai evidente ale acestei tulburari este somnolenta din timpul zilei si dificultatea de a se concentra. Cei care sufera de apnee sforaie foarte mult, au senzatie de sufocare noaptea si se agita mult in somn.

Din fericire, exista un tratament eficient, care ii poate scapa de problema. Dar, pana cand acesta isi face efectul, persoanele care sufera de apnee in somn nu ar trebui sa mai urce la volan.

Sursa: Daily Mail

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *