Secretele mayașilor – O navă spațială cu o vechime de 2000 de ani?

pacal-1

loading...

Civilizația mayașă este o civilizație mesoamericană care și-a atins apogeul în perioada 300–900. Culturile Maya târzii, scindate în regiuni, precum și poporul aztec și incaș construiesc în secolul al XV-lea mari imperii, bine administrate, în America Centrală și de Sud.

Cultura Maya târzie este împărțită într-un număr de state separate. Sunt slăbite în sec. XV de conflicte politice și cucerite în secolul al XVI-lea de spanioli.

Imperiul Maya, centrat în zonele joase tropicale din ceea ce este acum Guatemala, a atins apogeul puterii și influenței sale în jurul secolului al VI-lea. Civilizația Maya a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistemul calendaristic și matematică și a lăsat în urmă o valori arhitecturale impresionante și nenumărate opere de artă simbolică. Cele mai multe dintre acestea se situează în orașele de piatră, abandonate în anii 900.

Palenque este unul din punctele-cheie ale civilizaţiei dispărute a mayaşilor. Aici se află o piramidă, iar în interiorul ei, arheologul Albert Lluillier a găsit în 1952 accesul către o criptă funerară care adăposteşte sarcofagul regelui mayaş Pacal Votan cel Mare (615-683). Dar acest sacrofag a devenit celebru pentru ceea ce este sculptat pe basorelieful plăcii tombale.

Erich von Däniken, într-una din cărțile sale, descrie acest basorielef ca reprezentând un astronaut în interiorul navei sale spațiale. Cercetatorul civilizației maya Profesorul german Herbert Wilhelmy dă o interpretare proprie semnelor de pe piatră spunând că este vorba de zeul porumbului Yum Kax, scrie Cunoastelumea.ro.

Placa de marmură ce acoperă sarcofagul are dimensiunile de 3,8 x 2,2 m și o greutate de circa 5 tone. Ipoteza conform căreia basorelieful de pe sarcofag ar reprezenta un astronaut şi nava sa spaţială a fost elaborată și de omul de ştiinţă sovietic Alexander Kazantev. Fotografii din interiorul primelor capsule spaţiale pentru zborurile circumterestre din anii 1960, au oferit o mare asemănare cu imaginea cadrului şi a presupusului astronaut de pe sarcofag, care acţiona nişte manete!

La fel apare și în imaginile cercetătorului rus, imagini în care poziţia astronauților este înghesuită acţionând şi ei manete de la tabloul de bord al aparatelor de zbor plasate pe orbite. Flăcările care au fost sculptate ca ieşind dintr-un dispozitiv aflat în spatele astronautului antic, sugerează „un motor cu jet reactiv”!

Arhitecții mayași sunt considerați ca cei mai mari decoratori și cei mai prolifici constructori de pe planetă. Mii de construcții se evidențiază prin armonia formelor, simplitatea planurilor și estetică.

Sursa: efemeride.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *