10 teorii ale conspirației. Află cine a omorât-o pe prințesa Diana sau cine a regizat aselenizarea

aselenizare

loading...

ATACURILE DE LA 11 SEPTEMBRIE

Este clar că atacurile de la 11 septembrie au fost o conspiraţie, însă nu se ştie exact cine mai este implicat, în afară de Osama bin Laden şi atentatorii sinucigaşi care au deturnat avioanele ce au doborât turnurile gemene. Adepţii teoriei conspiraţiei se întreabă dacă nu cumva înalţii oficiali de atunci – preşedintele George W. Bush, vicepreşedintele Dick Cheney şi consilierul prezidenţial Donald Rumsfeld, au vreo legătură cu evenimentele de la 11 septembrie, susţinând că există destule lucruri care nu se leagă în „versiunea oficială” a atacurilor. În plus, unii dintre ei merg atât de departe încât spun că turnurile gemene şi Pentagonul nu ar fi fost lovite, de fapt, de aeronave, ci de nişte rachete. Însă logica elementară ne face să ne întrebăm unde sunt, în acest caz, sutele de pasageri aflaţi în avioanele cu pricina, care au murit în atentate. Livescience.com scrie că, de multe ori, teoriile conspiraţiei sunt alimentate de încrederea în supremaţia statului. Cu alte cuvinte, cei care cred în conspiraţii sunt de părere că un guvern atât de puternic şi de capabil precum cel al SUA nu avea cum să nu ia la timp măsuri împotriva atacurilor.

MOARTEA PRINŢESEI DIANA

De obicei, figurile regale mor de bătrâneţe, nu sunt omorâte de un şofer beat, scrie Livescience.com. Spre deosebire de alte teorii ale conspiraţiei, aceasta are un autor celebru: miliardarul Mohamed Al-Fayed, tatăl lui Dodi, amantul Dianei, care a murit şi el în accident. Al-Fayed susţine că accidentul ar fi fost, de fapt, un asasinat pus la cale de serviciile secrete britanice, la cererea familiei regale, care s-ar fi simţit dezonorată de faptul că Prinţul Charles era înşelat de soţie.

PUBLICITATEA SUBLIMINALĂ

Te-ai uitat vreodată la un film şi, brusc, ţi s-a făcut foame? Sau ai simţit că vrei să cumperi o maşină nouă? Dacă da, ai fost probabil victima publicităţii subliminale, sunt convinşi cei care cred în conspiraţii. Aceştia spun că reclamele subliminale (care durează atât de puţin încât nu le conştientizăm, dar care sunt asimilate apoi de subconştient) ne fac să cumpărăm un anumit produs, fără voia noastră. Mai multe studii au dovedit, însă, că publicitatea subliminală nu prezintă avantaje faţă de reclamele obişnuite. Potrivit Livescience.com, e uşor să creezi publicitate subliminală, mai greu e să-l faci pe telespectator să acţioneze cum vrei tu.

ASELENIZAREA

În filmul „Capricorn One” din 1978, NASA şi astronauţii săi decid că nu au cum să ajungă pe Marte şi, cum fondurile pentru misiune sunt puse în pericol, decid să „falsifice” aterizarea pe planeta roşie. Filmul n-a prea avut succes, scrie Livescience.com, însă ideea este interesantă şi i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă aselenizarea din 1969 nu a fost cumva „regizată”. Un documentar al televiziunii Fox prezintă o serie de „discrepanţe” între cum arată imaginile de pe Lună şi cum ar trebui să arate (modul cum flutură steagul, cum bate lumina etc). Adepţii teoriilor conspiraţiei nu au reuşit însă să explice de unde au apărut rocile aduse de pe Lună, cărora oamenii de ştiinţă le-au certificat provenienţa extraterestră, dacă nu… de pe Lună. În 2002, când Buzz Aldrin, unul dintre cei care au aselenizat în 1969, a fost numit „laş şi mincinos” de către un adept al conspiraţiilor, astronautul i-a dat un pumn „necredinciosului”.

„MOARTEA” LUI PAUL McCARTNEY

Multe „teorii” care au circulat pe la sfârşitul anilor ’60 susţin că Paul McCartney ar fi murit în 1966, iar membrii şi managerii Beatles au angajat o „sosie” care îi seamănă perfect chitaristului. Unii dintre cei care susţin această teorie spun chiar că formaţia ar fi plasat „indicii” despre moartea lui McCartney pe copertele albumelor lor. Spre exemplu, pe coperta de la „Abbey Road”, chitaristul este singurul descălţat şi care are o ţigară în mână. Iar cei care cred în conspiraţie spun că „acest lucru trebuie să însemne ceva”.

ASASINAREA LUI JOHN F. KENNEDY

La fel ca în cazul lui Lady D, ideea că o persoană atât de îndrăgită poate dispărea atât de brusc a stârnit întrebări. JFK a fost asasinat în 1963, însă nu toată lumea crede că ucigaşul este Lee Harvey Oswald. Unii spun că ar mai fi existat un lunetist, ascuns în iarbă, care ar fi tras în preşedinte. Alţii se întreabă din ordinele cui a fost omorât preşedintele: crima organizată, un soţ gelos pe aventurile lui Kennedy cu diverse femei sau chiar Fidel Castro?

„INCIDENTUL OZN” DE LA ROSWELL

Ceva s-a prăbuşit într-o fermă izolată din Roswell (SUA) în 1947, însă nimeni nu ştie exact ce. Guvernul a spus mai întâi că este o farfurie zburătoare, după care şi-a retras declaraţia şi a afirmat că este un balon meteo. Totuşi, se pare că nu a fost nici una, nici alta, ci un balon militar secret, de mare altitudine. De-abia peste 30 de ani, când a fost publicată o carte pe această temă, au apărut adepţi ai teoriei conform cărora la Roswell s-ar fi prăbuşit, de fapt, un OZN cu extratereştri.

„PROTOCOALELE ÎNŢELEPŢILOR SIONULUI”

„Protocoalele înţelepţilor Sionului” este o carte care a circulat la începutul secolului al XX-lea şi prezenta presupusele planuri ale evreilor de a domina lumea. Volumul, care a apărut în anul 1905 în Rusia, descria cum un grup de evrei influenţi voia să atace moralitatea, finanţele şi sănătatea creştinilor. Adolf Hitler a menţionat „Protocoalele” în volumul său, „Mein Kampf”, şi a folosit volumul pentru a justifica Holocaustul. Deşi în anii următori a fost complet discreditată şi etichetată drept o farsă, cartea continuă să fie una dintre cele mai tipărite şi citite din întreaga lume.

CULTELE SATANICE

În anii ’80 şi ’90, media americane au prezentat numeroase cazuri în care mai mulţi copii au fost răpiţi şi torturaţi de bande cu ritualuri ciudate. Era vorba, evident, despre satanişti. Ani de-a rândul, adepţii acestei conspiraţii au susţinut că sataniştii omoară bebeluşi şi oameni nevinovaţi şi exercită ritualuri „îngrozitoare” folosind cadavrele acestora. De fapt, într-o perioadă, toate răpirile, actele de canibalism şi crimele din SUA erau puse pe seama sataniştilor. Deşi această teorie a fost numită „cea mai mare farsă din America secolului XX”, ea se păstrează şi astăzi.

„BIG PHARMA”

Toţi americanii urăsc industria farmaceutică, susţine Livescience.com. Medicamentele costă prea mult, firmele fac profituri uriaşe, iar, odată la câteva luni, o doctorie care părea sigură e scoasă de pe rafturi, fiindcă din cauza ei mor oameni. Nu e de mirare că industria farmaceutică (poreclită „Big Pharma” de către americani) ridică suspiciuni. Unii chiar bănuiesc companiile farmaceutice că se înţeleg între ele să ţină oamenii bolnavi, pentru ca ele să-şi mărească profiturile. Mulţi formatori de opinie spun că industria farmaceutică deţine leacurile pentru numeroase boli, dar nu vrea să le facă publice. Unii adepţi ai teoriei conspiraţiei spun că marile companii farmaceutice se chinuie acum să ascundă dovezi ale legăturii dintre vaccinurile făcute în copilărie şi autism.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *