Amintiri din universuri paralele. Totul despre efectul Mandela
Efectul Mandela este o teorie relativ nouă, care se bazează pe explicarea universurilor paralele prin amintirile comune, eronate, ale mai multor oameni. Este vorba despre grupuri mari de oameni, care au amintiri similare, dar eronate, despre un eveniment din istorie.
Efectul Mandela a apărut în 2010, când o bloggeriță americană, Fiona Broome, a descris fenomenul pentru prima dată. Aceasta avea o amintire de ansamblu despre moartea lui Nelson Mandela, pe care a expus-o într-un articol fascinant. Broome susținea că Mandela ar fi murit undeva la începutul anilor ’90 în închisoare. Mai mult de atât, a descris cu lux de amănunte înmormântarea liderului sud-african, cât și celebrul discurs al văduvei sale.
Aceasta este o amintire eronată, sau alternativă, așa cum a mai fost numită, pentru că Mandela nu a murit în închisoare, ci în libertate în ziua de 5 decembrie 2013, Houghton Estate, Johannesburg, Africa de Sud. Interesant este faptul că există foarte mulți oameni care cred sau își amintesc despre moartea lui Mandela din pușcărie.
În acest fel, s-a creat efectul Mandela, care se explică prin existența unor universuri paralele, care interacționează între ele și în care cursul istoriei este diferit.Aceste amintiri sunt asimilate de unii oameni, în a căror minte sunt reale, dar de fapt sunt eronate.
Chiar dacă pare greu de crezut, aceste fapte sunt reale. Unul dintre cele mai bune exemple se află în cartea Western Cape Branch of the South African Council for English Education, 1990 – South African literature (English), în care se spune alb pe negru că Mandela a murit la data de 23 iulie 1991, în închisoare.
Un alt exemplu straniu este discursul fostului președinte american, George Bush. Acesta susține în fața națiunii, în anii ’90, că Mandela este mort.
Acestea sunt doar două exemple cu privire la liderul sud-african, care întăresc ideea efectului Mandela și al amintirilor colective eronate.
Sursa: efemeride.ro