Cum ne dezvoltăm creativitatea – tehnica brainstorming

tehnica brainstorming

loading...

Tehnica numită brainstorming, termen care poate fi tradus prin fluxul de idei sau simularea dirijată a creativităţii, a fost identificată de către Alex Osborn în anii 1930.

În această perioadă, el era asociat şi membru al conducerii agenţiei americane de publicitate BBDO. Şedinţele de lucru se succedau şi se asemănau: găsirea unui nume pentru o nouă marcă, o formulă inovativă pentru a pune în valoare un anumit produs, dar şi pentru a atrage clienţi.

În timp ce lucra alături de creatorii a căror sarcină principală consta îndeosebi în elaborarea ideilor orginale şi operaţionale, Osborn a observat în cadrul echipei sale un fenomen recurent şi, de altfel, încă actual chiar şi după şaptezeci de ani: acela că, în cadrul întrunirilor obişnuite, noile idei sunt adesea criticate, modificate, discutate.

Cronometrând, a stabilit că 70% din timp erau consacrate unor forme de cenzură care se ascundea în spatele unor convingeri profesionale. Prin urmare, a testat următoarea formulă: întrunirile trebuiau să aibă loc în două etape. Prima trebuia să fie destinată reunirii tuturor ideilor, oricare ar fi acestea, sub bagheta uni animator având doar o singură însărcinare: să interzică cenzura!

Acest material brut era ulterior examinat şi îmbunătăţit de către participanţi o dată cu a doua etapă consacrată selectării celor mai bune idei. Astfel a luat fiinţă brainstormingul.

Brainstormingul apelează la asocieri de idei, din moment ce această metodă constă în a permite participanţilor să îşi exprime ideile fără a întrerupţi sau dezaprobaţi, activitatea fiind reluată de fiecare dată.

Pentru a fi eficientă,  şedinţă de brainstorming trebuie să se desfăşoare potrivit celor cinci reguli enunţate de A.Osborn.

Regula 1: şedinţa de prezentare a ideilor trebuie să aibă loc într-o atmosferă de libertate totală; nu este permis să se interzică nici o idee; chiar şi cele mai bizare sau considerate lipsite de interes trebuie să fie exprimate.

Regula 2: în cadrul şedinţei nu trebuie să se emită nici o observaţie critică.

Regula 3: animatorul discuţiei trebuie să-i incite pe participanţii la dialog.

Regula 4: participanţii sunt încurajaţi să reia ideile altora pentru a propune lucruri noi.

Regula 5: toate ideile trebuie notate, fără nici un alt comentariu.

Cum să ne dezvoltăm creativitatea, Brigitte Bouillerce şi Emmanuel Carre

Sursa: jurnalspiritual.eu

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *