Curiozități despre America Latină

america latina

loading...

*Anzii constitute cel mai lung sistem muntos de pe Terra; se desfăşoară în vestul Americii de Sud, paralel cu coasta Pacificului, de la ţărmul Mării Caraibilor până la capul Horn, pe 7 600 km.
*Drake este cea mai largă strâmtoare maritimă (1140 km). Strâmtoarea Drake separă insula chiliană Diego Ramirez (din apropierea Ţării de Foc) de insula Shetland de Sud şi uneşte Oceanul Pacific cu Oceanul Atlantic.

*Lacul Titicaca are o suprafaţă de aproximativ 8287 km2, la înălţimea de 3812m, fiind lacul navigabil situat la cea mai mare alti­tudine din lume.

*În apropierea oraşului Veracruz se află un vulcan în al cărui cra­ter s-a descoperit o adevărată minune a naturii: un lac de mercur.

*Atacama este cunoscut drept cel mai arid loc de pe Terra, cu as­pect extraterestru. Există vaste regiuni aride, în care nu a plouat niciodată, cel puţin nu de când oamenii se ocupă cu înregistrarea precipitaţiilor. Nu exista nici un fir de iarbă sau vreo tulpină de cactus, nici o şopârlă, nici un ţânţar, însa sunt rămăşitele a tot ceea ce a trăit cândva. Fără umiditate nimic nu putrezeşte. În prezent în Atacam trăiesc peste 1 milion de oameni în oraşele de pe coastă, în aşezările miniere, în satele de pescari şi în orăşele-oază. Aici, într-un loc unde aerul e perfect curat şi uscat, în absenţa poluării industriale şi a luminilor oraşelor, un consorţiu de state europene a construit cel mai mare şi probabil cel mai avansat observator optic din lume – The Verz Large Telescope – într-un loc cu peste 300 de nopţi înstelate pe an, pe un vârf, la 2635 m altitudine.

*Aconcagua – cel mai înalt vulcan stins (6 959 m), situat în Munţii Anzii de Sud, la graniţa dintre Argentina şi Chile este totodată cel mai înalt vârf de pe cele două continente americane.

*Antofalla este cel mai înalt vulcan activ, 6 370 m, situat în Munţii Anzi, în partea de est a Platoului Puna de Atacama, pe teritoriul Argentinei.

*Llullaillaco este cel mai înalt vulcan latent (6 723 m), în Anzi, la graniţa dintre Chile şi Argentina. Conul său este acoperit de zăpadă.

*Chimborazo este cel mai înalt munte de pe Terra, măsurat de la centrul planetei noastre. Deşi altitudinea sa maximă este de numai 6 237 m, cu aproape 2 600 m mai mică decât a celui mai înalt vârf de pe Terra (Chomolungma 8 850 m), vârful său se afla cu 2150 m mai departe faţă de centrul pământului decât cel al Chomolungmei. Explicaţia constă în faptul că planeta nu are o forma sferică ci este puţin turtită la poli (diferenţa dintre raza ecuatorială şi cea polară este de circa 22 km). Ca urmare, vârful Chimborazo, aflat în imediata apropiere a ecuatorului (la numai 158 km) şi având, totuşi, o înălţime suficient de mare (peste 6 000 m), depăşeşte vârful Chomolungma, care se află situat la 27° lat. N – zona în care raza Pământului este cu aproape 4 km mai mică decât la ecuator.

*Amazonul deţine câteva superlative mondiale: fluviul cu cel mai mare debit, peste 200000 m3/s debit mediu la Obides, oraş aflat la 800 km de ocean; deversează în ocean o cincime din apa dulce de pe suprafaţa planetei; cel mai mare râu care formează împotriva cursului vestitul pororoca (4,5 m), care se aude de la 10 km; fluviul cu cel mai lung curs navigabil, până la Manaus (1 600 km de ocean), pentru nave mari şi până la Iquitos, în Peru (la 3 700 km de gurile de vărsare), pentru nave mai mici; cel mai întins bazin hidrografic (7 mil. km2), ceea ce reprezintă 2/5 din suprafaţa continentului sud-american şi 2/3 din a celui european; cel mai mare număr de afluenţi direcţi şi indirecţi (circa 15 000); cel mai mare afluent, Madeira, 3 379 km.

*Râul Casiquiare, aflat în sudul Venezuelei, formează cea mai importantă difluenţă, legând cursurile a două mari fluvii: Amazon si Orinoco.

*Angel, cascada cu cea mai mare cădere de apă din lume, de 979 m, este situată în sud-estul Venezuelei, în Podisul Guyanelor.

*Guaira (sau Salto dos Sete Quedas) este cascada cu cel mai mare debit (13 300 m/sec.), situată pe fluviul Parana, la graniţa dintre Brazilia si Paraguay. Deşi măsoară 114 rn înălţime este formată de fapt dintr-o succesiune de 18 căderi de apă – si nu numai şapte cum sugerează denumirea – care măsoară de la câţiva metri până la 15-20 m..

*Deşi au fost descoperite din 1926, liniile uriaşe de la Nazca rămân mai departe un mister. De la nivelul solului, acestea par o reţea de drumuri galbene întretăind pietrişul roşiatic închis al deşertului. Abia de la înălţime, desenul devine descifrabil: un păianjen de 50 m, un condor gigantic cu aripile întinse măsurând 120 m, o şopârlă cu lungime de 180 m şi o maimuţă de 100 m.

*Selva este cea mai compactă zonă forestiera din lume, ce ocupă în întregime Amazonia (circa 5 milioane km2). Reprezintă cea mai veche formaţiune vegetală de pe Terra, neschimbată din epoca terţiara. Are mii de specii vegetale pe 1 km2 şi animale unicat.

Sursa: turism.bzi.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *