Curiozități geografice inedite

boardwalk

loading...

Lumea înconjurătoare este fascinantă. Iar curiozitatea omenească este nesfârșită. De aici apare probabil și dorința fiecăruia dintre noi de a călători în lung și-n lat Pământul, pentru a ne bucura de frumusețile și ciudățeniile pe care le are el de oferit.

Iată mai jos câteva dintre cele mai interesante curiozități geografice.

Localitatea cu cel mai scurt nume se numește A și se află între Suedia și Norvegia. Totodată, semnul cu denumirea respectivă este și foarte des furat, datorită faptului că este inedit și turiștii vor o amintire.
Cea mai rece mare este White Sea din Rusia, cu o temperatură de -2 grade Celsius, iar cea mai caldă apă se află în Golful Persic, unde vara temperatura atinge 35.6 grade Celsius.
Cel mai îndepărtat punct față de centrul Pământului este vârful Muntelui Chimborazo din Ecuador (6.310 m înălțime), iar cel mai apropiat este Groapa Marianelor, Oceanul Pacific (10.971 m adâncime).
Cel mai lung lanț muntos din lume este Lanțul Atlanticului Mijlociu, cu 40.000 de kilometri lungime. Singura parte a acestui lanț care se află deasupra apei este în Islanda.
În lume există trei locuri cu denumiri formate doar din vocale. În Italia, Muntele Circeo este cunoscut și sub denumirea de Aeaea; în Hawaii există insula Aiea iar în Insulele Marchize există Eiao.
La Polul Nord nu există deloc pământ, ci doar gheață plutitoare deasupra mării.
Cea mai adâncă groapă săpată de oameni este gaura de foraj de la Kola din Rusia, unde săpăturile au ajuns la o adâncime de 12.261 metri.
Singurele țări din lume înconjurate complet de o altă țară sunt Lesotho, Vatican și San Marino. Lesotho este înconjurată de Africa de Sud, iar Vaticanul și San Marino de Italia.
Orașul cu cea mai mare suprafață din lume este Hulunbuir din Mongolia, China, care măsoară 263.953 km pătrați.
În Australia se află cele mai multe specii de reptile din lume: 755.
Vulcanii noroioși subacvatici din apropierea coastelor Trinidadului formează din când în când mici insule prin erupțiile lor de pastă fluidă. Insulele dispar repede, însă unele pot să rămână mai mult timp la suprafața Mării Caraibelor.
Yellowstone Park din America este cel mai vechi parc național din lume, fiind creat în 1872.
Măsurat de la bază, de pe fundul oceanului, cel mai înalt vârf din lume nu este Everest, ci Mauna Kea din Hawaii, care are în total 10.206 m înălțime. Everestul este cel mai înaltvârf dacă este măsurat de la suprafață.
Mai mult de jumătate din întreaga apă sărată din lume este deținută de Oceanul Pacific.
Laicul Baikal din Rusia este cel mai adânc lac de pe Terra și cea mai mare rezervă de apă dulce. Totodată, aici se află și cea mai mică specie de focă din lume.

Sursa: bunadimineata.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *