De ce consumăm alcool dacă știm că are efecte negative asupra organismului?

alcoolic

loading...

Alcoolul produce dificultăţi în vorbire, pauze de memorie, precum şi senzaţie de ameţeală. În ciuda acestor efecte, oamenii nu renunţă la consumul de alcool.

Mecanismul intoxicaţiei cu alcool este destul de confuz. O mică moleculă numită etanol distruge membrana celulară a neuronilor pe termen lung sau scurt. Având în vedere că toate funcţiile creierului depind de neuroni, alcoolul are puterea de a afecta întregul creier deodată.

Conform cercetătorilor, etanolul interferează cu acţiunea anumitor neurotransmiţători. Molecula inhibă acţiunea glutamatului, principalul transmiţător ,,excitator”. De asemenea, amplifică efectele GABA, cel mai puternic,,inhibator” al neurotransmiţătorilor.

Cele mai cunoscute efecte ale alcoolului stau la baza efectului de sedativ. Alcoolul suprimă activitatea din cortexul prefrontal şi lobii temorali. Cortexul prefrontal este responsabil de gândirea raţională, planificarea şi suprimarea furiei. Lobii temporali sunt localizaţi în zona de procesare a memoriei, zonă care este foarte afectată în cazul consumului excesiv de alcool.

Cercetătorii consideră că, în ciuda efectelor negatve ale alcoolului, oamenii îi consumă deoarece creşte acivitatea neuronilor care secretă dopamină în zona mezolimbică. Acestea produc senzaţia de fericire şi plăcere.

Sursa: The Guardian 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *