Obiceiuri pentru sănătate

miscare

loading...

Grija față de starea de sănătate a ficatului nu se limitează nicidecum la respectarea unui regim alimentar, ci presupune și ținerea la distanță a tuturor inamicilor acestuia, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase.

Chiar dacă nu te poți feri în totalitate de tot ceea ce i-ar putea face rău ficatului, poți încerca măcar să nu te expui excesiv factorilor perturbatori, adoptând un stil de viață echilibrat și evitând orice fel de excese.

Fă mișcare!

Ficatului nu-i priește sedentarismul, iar mișcarea îmbunătățește funcția hepatică, cu condiția să fie practicată cu regularitate (cel puțin de 3-4 ori pe săptămână).

Evită mediile toxice!

Da, ficatul filtrează substanțele dăunătoare pentru organism, când însă e supraîncărcat cu toxine, funcționarea îi este perturbată. Așadar, evită să te expui poluanților, fie că e vorba de fumul de țigară, fie de vapori de vopsea ori alte substanțe toxice.

Fără alcool!

Sigur, neplăcerile provocate de alcool nu apar imediat, ficatul având o capacitate extraordinară de a se regenera. Evită, însă, consumul zilnic sau în cantități mari de băuturi alcoolice.

Nu neglija infecțiile!

Nu e vorba doar de cele virotice provocatoare a hepatitelor, ci de orice infecție ori inflamație cuibărită în corp. Ea trebuie eliminată cât mai repede și definitiv.

Atenție la medicamente!

Ficatul este cel care metabolizează toate medicamentele pe care le iei, așadar, apelează la pastile doar când altfel nu se poate, în doze directe și nu le combina fără a consulta medicul.

Odihnă suficientă

Ceea ce înseamnă sî dormi cel puțin 8 ore pe noapte, culcându-te, de preferință, înainte de miezul nopții. Somnul face minuni pentru buna funcționare a tuturor organelor interne, inclusiv a ficatului.

Sursa: Revista „Sănătatea de azi”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *