Fântânile cu apă moartă – legendă sau adevăr?

fantana-la-sate-600x442

loading...

Povestile romanesti abunda de intamplari cu eroi care sunt mereu fie in cautarea tineretii permanente si a nemuririi. Si aproape de fiecare data, ei gasesc un izvor bine pazit de unde fura putina apa vie. Numai ca, toti ne-am intrebat, la vremea copilariei, de ce era nevoie si de apa moarta? De ce apa vie nu avea niciodata efect decat daca inainte se folosea apa moarta? Probabil ca avea legatura cu initierea in tainele mortii, cu faptul ca nimeni nu poate sa renasca fara sa fi murit inainte.

La Craiova exista un loc in care apa nu poate fi bauta. Este vorba de zona cimitirului Roboaica. Toate fantanile din preajma cimitirului au apa cu gust de ulei, apa care nu poate fi folosita nici macar la gatat. Nimeni nu stie care este motivul pentru care apa e rea la gust si miroase urat. Unii spun ca e din cauza cimitirului. Ca izvoarele trec pe sub cimitir, si dupa aceea ajung in fintinile localnicilor. M. T., femeie la 74 de ani, spune:

“Apa asta nu a fost asa mereu. Tiu minte ca in vremea tineretii mele era buna de baut. S-a stricat asa, dintr-o data si nimenea nu stie de ce, ce pacate apasa pe noi de ne-a luat Dumnezeu dreptul la apa”.

Altii spun ca de vina ar fi pamantul din cimitir:

“De fiecare data cand ploua, cimitirul balteste si apoi toata apa se scurge in izvoarele de dedesubt. Va dati seama cum poate fi apa amestecata cu resturi de la morti?!” spune Matei Rauta, fost locatar care s-a mutat de cativa ani in alt cartier, tocmai din cauza apei.

Exista cateva persoane care afirma ca prin anii `80, in zona ar fi fost ingropate deseuri pe care comunistii le-au primit in Romania si pentru care Occidentul ar fi platat bani grei ca sa scape de ele. Dar nimeni nu stie nici despre ce deseuri este vorba si nici unde puteau fi ingropate. Cert este ca pana la ora actuala nu exista un raspuns clar fata de infestarea apei. Probabil ca oamenilor le este teama de adevar sau poate ca sunt prea comozi ca sa faca ceva, asteptind, ca de obicei, ca Statul, Primaria sau orice institutie oficiala sa vina si sa le rezolve problema. Ca asa suntem noi, romanii, preferam sa criticam ce nu face Statul pentru noi, decat sa ne ajutam singuri.

Sursa: horoscop-astrologie.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *