Fascinant! Ce nu știai despre creierul tău

creier

loading...

Creierul uman a fascinat oamenii de știință încă din cele mai vechi timpuri, dar și scriitorii, poeții, sau muzicienii. Dacă primii au încercat să elucideze misterele minții omenești, cei din urmă au așternut pe hârtie comportamente umane, trăiri, emoții. Până în momentul de față, nimeni nu a reușit să descifreze în întregime misterele creierului, astfel că mintea rămâne în continuare o provocare pentru toți oamenii de știință din lume.

Despre creier și minte există foarte multe întrebări: De ce folosim doar o parte a creierului? Ce se întâmplă cu cealaltă parte, care nu funcționează? Cum se explică inteligența? De ce apar bolile psihice? Dacă nu putem răspunde acestor întrebări, să ne orientăm spre câteva curiozități interesante despre creier:

1. Creierul este mai activ noaptea, deși am putea crede că acest lucru se întâmplă ziua. Studiile realizate în acest sens au dovedit faptul că noaptea creierul este mai activ, dar nu s-a putut explica de ce. Cercetătorii presupun că responsabilă de această activitate intensă ar fi activitatea de reparare a creierului pe timpul nopții.

2. Creierul nu poate resimți durerea, cu toate că acest organ este centrul de percepție a durerii. Durerea nu este simțită de creier deoarece nu are receptori pentru durere. Deci atunci când ne doare capul nu ne doare niciodată creierul, ci mușchii și țesuturile.

3. Deși reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului, creierul este cel mai mare consumator de energie. Are nevoie de 15% din cantitatea totală de sânge ca să poată funcționa.

4. Organul cu cea mai mare cantitate de grăsime din compoziție este creierul. Acesta este format din nici mai mult nici mai puțin de 60% grăsime.

5. Atunci când ne consumăm alcool, experimentăm senzația de beție din cauză că alcoolul afectează conexiunile neuronale.

6. În 1990 au fost descoperiți neuronii oglindă. Aceștia sunt responsabili de senzația de empatie pe care o avem unii dintre noi. Dacă cineva suferă din cauza unei dureri fizice sau afective, creierul tău va activa acea parte a sa responsabilă de același tip de durere ca al celui care suferă. Și astfel se crează empatia și simți același lucru ca și celălalt.

7. Partea stângă a creierului controlează partea dreaptă a corpului, iar partea dreaptă controlează partea stângă a corpului.

Sursa: bunadimineata.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *