Invenții create din greșeală

inventii

loading...

Unii oameni au minți geniale. Unii oameni creează obiecte sau tehnologii care schimbă lumea. Alții creează acele invenții din greșeală. Cine-ar fi crezut că unele dintre cele mai folosite invenții din toate timpurile, a fost creată din greșeală? Iată câteva astfel de exemple:

1. Artificiile

Povestea artificiilor moderne începe într-o bucătărie din China de acum vreo 2000 de ani. Acolo, un bucătar se „juca” cu trei ingrediente deseori găsite în bucătăriile vremii: cărbune, sulf și salpetru. El le-a amestecat și a observat că amestecul său a ars, așa că, a continuat să testeze compoziția inflamabilă, până când a observat că dacă o înfige în bambus, aceasta explodează, oferind o priveliște frumoasă.

2. Sticla laminată de siguranță

Sigur ai observat cum parbrizele sparte nu se împrăștie într-o mie de bucățele. Aceasta este sticla de siguranță. Ea a fost creată din greșeală, în timp ce chimistul francez Édouard Bénédictus lucra în laboratorul său. El a răsturnat din neatenție un flacon de sticlă, care a căzut de pe masă. Doar că acesta nu s-a spart, așa cum se aștepta chimistul. Atunci el a analizat ce făcuse anterior cu acel flacon și a realizat că acesta avea reziduuri de nitrat de celuloză din plastic, care a ținut sticla ciobită legată laolaltă.

3. Super Glue

Inventatorul lipiciului care repară aproape orice a crezut timp de 16 că acesta este un produs inutil, care provoacă doar pagube. Asta pentru că Dr. Harry Coover l-a conceput pentru a crea materiale din plastic, bune pentru a fi folosite drept lunete pentru arme. Invenția sa a fost un eșec total, ea lipindu-se de orice. Asta până când Coover și-a dat seama că o poate folosi fix pentru asta și a patentat-o.

4. Pliculețul de ceai

Una dintre cele mai folosite metode de a infuza ceaiul, pliculețele legate cu ață, au fost inventate tot din greșeală. Thomas Sullivan, un comerciant de ceai a vrut să trimită mostre de ceai clienților săi. Aceștia însă, au presupus că pliculețul se folosește ca și infuzoarele de ceai și l-au băgat direct în cană. Apoi, i-au oferit feedback, spunându-i că pliculețul e prea fin și infuzia nu e suficientă. Apoi Sullivan a creat pliculețele pe care le cunoaștem azi.

5. Cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde a fost inventat de Percy Spencer, un om care a rămas orfan la 18 luni și a cărui educație școlară s-a terminat la 12 ani. El a devenit un electrician în Marina Americană, în timpul celui de-al doilea război mondial. Acolo, în timp ce își făcea de lucru cu un magnetron care emitea microunde, el a simțit că se întâmpla ceva ciudat în buzunarul său. Ciocolata pe care o avea în buzunar se topise din cauza undelor care au fost absorbite și transformate în energie termice. A continuat să inspecteze acest efect și a creat cuptorul folosit de mulți dintre noi.

Sursa: www.bunadimineata.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *